Duitslandweb logo Duitslandweb

Spanningen in Berlijn op 'Tag der Befreiung'

Kort nieuws - 9 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De huidige oorlog in Oekraïne heeft zondag in Berlijn voor spanningen bij meerdere Tweede Wereldoorlog-herdenkingen gezorgd. De politie moest enkele keren ingrijpen, maar tot grote ongeregeldheden kwam het niet op de 'Tag der Befreiung'.  

Duitsland herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog op 8 mei, de dag dat het land in 1945 capituleerde. Sinds de jaren 80 is 8 mei 'Tag der Befreiung' gaan heten. Dit jaar zijn zowel op zondag 8 als maandag 9 mei - de Dag van de Overwinning in Rusland - in de Duitse hoofdstad extra politiemensen ingezet. Ook geldt op beide dagen een verbod op zowel Russische als Oekraïense vlaggen en andere symbolen bij 15 monumenten en gedenkplaatsen in Berlijn.

Dit verbod werd zondag onder andere geschonden bij het Sovjet-monument aan de Straße des 17. Juni, waar een meterslange Oekraïense vlag door de politie werd verwijderd. Op die plek gaf de Oekraïense ambassadeur Andrij Melnyk een toespraak. Omdat diplomaten en hun delegaties wel vlaggen mogen dragen, verklaarde Melnyk al het aanwezige publiek met de Oekraïense vlag tot 'zijn delegatie' en dat veroorzaakte spanningen. Ongeveer 100 pro-Russische demonstranten riepen 'nazi' en 'weg met Melnyk'. Ook op andere plaatsen moest de politie ingrijpen vanwege verboden symbolen, maar tot echte botsingen kwam het niet, schrijft Tagesspiegel. Er is veel discussie over het verbieden van de Oekraïense vlag, waarmee solidariteit aan het land in oorlog wordt uitgedragen.

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier refereerde zondag in zijn herdenkingstoespraak aan de huidige oorlog in Oekraïne. 8 mei is heel lang een dag van hoop geweest, zei hij, maar "nu is de droom van een gezamenlijk Europees huis voorbij en is er een nachtmerrie voor in de plaats gekomen. Deze 8 mei is een dag van oorlog." Lees de hele toespraak van Steinmeier hier

Ook maandag vinden herdenkingen plaats, de dag dat Rusland de overwinning op nazi-Duitsland viert. In Berlijn is de grootste bijeenkomst voor de gevallen soldaten van het Rode Leger van de Sovjet-Unie. Daar worden ongeveer 1300 deelnemers verwacht, onder wie aanhangers van de pro-Poetin motorclub Nachtwolven. Lees meer bij Tagesspiegel en RBB24

Het gebouw waarin de nazi's in de nacht van 8 op 9 mei 1945 de onvoorwaardelijke overgave ondertekenden - het toenmalige hoofdkwartier van het Sovjetleger in Berlijn - is sinds 1967 een museum. Al direct na de Russische inval in Oekraïne dekte het museum de naam 'Deutsch-Russisches Museum' op een muur voor de gevel af. Sinds zaterdag is het naambord vervangen door de tekst 'Ort der Kapitulation Mai 1945'. Officieel heet het 'Museum Berlin-Karlshorst'. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger