Duitsland herdenkt einde WO II
Kort nieuws - 8 mei 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland herdenkt vandaag, op 8 mei, het einde van de Tweede Wereldoorlog. De status van deze dag verschilt per deelstaat, maar een vrije dag is het niet.
Sinds 1985 wordt 8 mei steeds meer gezien als een dag van bevrijding van het nationaal-socialisme. Duitsland heeft altijd geworsteld met deze gedenkdag. Na de oorlog was er in West-Duitsland lange tijd geen speciale aandacht voor, terwijl de DDR al in 1950 besloot dat 8 mei een feestdag was om de bevrijding van het Duitse volk van het 'Hitlerfascisme' te vieren.
In West-Duitsland lag de datum gevoeliger. Voor veel Duitsers betekende 8 mei 1945 capitulatie, verlies en nederlaag. In 1985 sprak president Richard von Weizsäcker tijdens een beroemd geworden toespraak in de Bondsdag voor het eerst uit dat 8 mei ook voor de Bondsrepubliek een dag van bevrijding was. Maar hij benoemde eveneens het leed dat veel mensen hadden ervaren. De 8e mei is voor Duitsers daarom ook geen dag om feest te vieren, zei hij destijds.
In Demmin in Oost-Duitsland proberen vandaag verschillende groepen een fakkeltocht van de extreemrechtse NPD te verstoren. In het kleine stadje zat het Russische leger eind april enige dagen vast. De veelvuldige verkrachtingen en het geweld dreef veel inwoners tot zelfmoord. Naar schatting 1000 mensen kwamen in die paar dagen om het leven in het stadje. In de DDR werden de wandaden van het Russische leger doodgezwegen, wat de verwerking voor de overlevenden nog moeilijker maakte. Lees meer bij Nordkurier
Ook in Oostenrijk wordt op 8 mei stilgestaan bij het einde van het Derde Rijk. Bij een bevrijdingsfeest in Wenen wordt een tekst voorgedragen van de Oostenrijkse schrijver Daniel Wisser, vorig jaar winnaar van de Oostenrijkse Buchpreis. Hij schreef een opmerkelijk scherpe tekst waarin hij oproept zich krachtig teweer te stellen tegen het ontkiemende fascisme. Gevestigde politieke partijen mogen geen allianties vormen met ondemocratische bewegingen, sprak hij vermanend. 8 Mei moet ons vooral herinneren aan de plicht zich teweer te stellen tegen ondermijning van de democratie. Lees meer bij Kurier
Lees meer over 'Nationaal-socialisme':
Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'
In Osnabrück is het museum over de omstreden nazi-jurist Calmeyer geopend. Journalist Ingrid Bosman bracht er een bezoek.
Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken
Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.
'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.
De vermoorde componist
Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.
Reacties
Geen reacties aanwezig