
Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Januari - september 1945
Achtergrond - 24 april 2023
- Auteurs:
Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink
Kriegsende, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland: op 8 mei 1945, 78 jaar geleden, gaf nazi-Duitsland zich onvoorwaardelijk over. De nazi's vochten door tot het bittere einde en sleepten het land mee in de ondergang. Deze tijdlijn laat zien wat er in de laatste maanden van de oorlog en de eerste maanden na de capitulatie gebeurde in Duitsland.
De chaos was compleet. Concentratiekampen Auschwitz, Neuengamme, Bergen-Belsen werden bevrijd door geallieerden, miljoenen Duitsers werden verjaagd uit de gebieden in het oosten en Hitler beval de vernietiging van de Duitse infrastructuur. Na de capitulatie moest een plan bedacht worden om Duitsland te denazificeren, te verdelen onder de bezettingsmachten en te laten boeten voor het aangerichte leed.
In deze interactieve tijdlijn wordt in beeld, tekst en video teruggekeken op deze historische periode.
Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.

De vermoorde componist
Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden
Reichsregierung, Deutsches Reich: terminologie uit de nazi-tijd is nog te vinden in Duitse wetten van nu.

'Gesprek met Van der Lubbe' na de Rijksdagbrand
90 jaar geleden werd Marinus van der Lubbe gearresteerd voor de Rijksdagbrand in Berlijn. De Telegraaf-correspondent sprak hem op het politiebureau.
Reacties
Geen reacties aanwezig