Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaten herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 8 mei

Kort nieuws - 8 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland herdenkt op 8 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 1945 capituleerde op die dag de Wehrmacht. In een paar Duitse deelstaten is het een officiële herdenkingsdag. 

De Oost-Duitse deelstaten Thüringen, Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommeren herdenken vandaag het einde van de Tweede Wereldoorlog als bevrijding van het nationaal-socialisme. Het is geen officiële vrije dag maar bij monumenten in verschillende steden in deze deelstaten worden kransen neergelegd. Ook Berlijn wil van 8 mei voortaan een officiële herdenkingsdag maken. 

In de DDR werd 8 mei als dag van bevrijding van het nationaal-socialisme gevierd, in de ronde herdenkingsjaren 1975 en 1985 was het ook een vrije dag. In West-Duitsland lag de datum gevoeliger. Voor veel Duitsers betekende 8 mei 1945 capitulatie, verlies en nederlaag. In 1985 sprak president Richard von Weizsäcker tijdens een beroemd geworden toespraak in de Bondsdag voor het eerst uit dat 8 mei ook voor de Bondsrepubliek een dag van bevrijding was. Maar hij benoemde eveneens het leed dat veel mensen hadden ervaren. De 8e mei is voor Duitsers daarom ook geen dag om feest te vieren, zei hij destijds. Lees meer bij MDR Thüringen, SVZ.de en Tagesspiegel.de 

Zie op Duitslandweb: Deelstaten willen 8 mei als bevrijdingsdag vieren (2015)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger