Politie verwacht spanningen op 'Tag der Befreiung'
Kort nieuws - 8 mei 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebIn Duitsland is het 'Tag der Befreiung'; de dag waarop wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarmee de bevrijding van het nationaalsocialisme. In Berlijn bereidt de politie zich voor op ongeregeldheden.
In Berlijn en Brandenburg zijn op 8 en 9 mei - de Dag van de Overwinning in Rusland - meerdere herdenkingen en demonstraties. Net als vorig jaar houdt de politie rekening met spanningen vanwege de huidige oorlog in Oekraïne. Poetin-aanhangers willen de gelegenheid aangrijpen hun solidariteit voor Rusland te uiten. De Russische motorbende Nachtwolven heeft aangekondigd dinsdag in Berlijn te arriveren. Leden van de zeer nationalistische club mogen sinds vorig jaar de EU niet meer in, schrijft de regionale omroep RBB24. Of ze daadwerkelijk aankomen valt nog te bezien.
Uit veiligheidsoverwegingen wilde de politie alle Russische en Oekraïense vlaggen, symbolen en liederen rondom Sovjet-monumenten in Berlijn verbieden, zoals in het Treptower Park, waar meer dan 5000 soldaten van het Rode Leger begraven liggen die omkwamen bij de Slag om Berlijn. Onder hen Russen, Wit-Russen, Kazachstanen én Oekraïners. Nadat er bezwaar was gemaakt, hief een rechtbank in Berlijn afgelopen weekend het verbod op Oekraïense vlaggen op. In een tweede kort geding werd ook het verbod op Russische vlaggen van tafel geveegd. Tegen dat laatste oordeel is de Berlijnse politie in hoger beroep gegaan. Een uitspraak is er nog niet. Op maandag en dinsdag zijn er ruim 1500 agenten op de been. Lees meer bij RBB24
8 mei is in Duitsland geen vrije dag. Het land heeft altijd geworsteld met deze gedenkdag, die pas in de jaren 80 'Tag der Befreiung' (bevrijdingsdag) is gaan heten. Nu 78 jaar geleden tekende Duitsland in de nacht van 6 op 7 mei 1945 de documenten voor de onvoorwaardelijke overgave aan de geallieerden in het Franse Reims. In de nacht van 8 op 9 mei werd in Berlijn een eenzelfde soort document ondertekend waarin Duitsland zich overgaf aan de strijdkrachten van de Sovjet-Unie. Die hadden een paar dagen eerder de Duitse hoofdstad ingenomen. Door het tijdsverschil viert Rusland deze overwinning op 9 mei.
Sinds de Russische aanval op Oekraïne vorig jaar zijn officiële vertegenwoordigers uit Rusland niet meer welkom bij de herdenkingen. Het gebouw waarin de nazi's de onvoorwaardelijke overgave ondertekenden - het toenmalige hoofdkwartier van het Sovjetleger in Berlijn - droeg tot vorig jaar de naam 'Deutsch-Russisches Museum'. Kort na het begin van de oorlog in Oekraïne werd het naambord vervangen door de tekst 'Ort der Kapitulation Mai 1945'. Officieel heet het 'Museum Berlin-Karlshorst'.
Bekijk op Duitslandweb ook onze interactieve tijdlijn 'Kriegsende'. En ons beeldverhaal op onze Instagram-pagina:
Dit bericht op Instagram bekijken
Lees meer over 'Maatschappij':
Zingende oma’s in opstand tegen extreemrechts
Tienduizenden Duitse senioren sloten zich aan bij de Omas gegen Rechts. In Hamburg zingen ze in koor tegen de AfD
Aanslag Maagdenburg overschaduwt Duits kerstfeest
Na de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg wordt gezocht naar fouten in het systeem.
Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten
Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.
Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag
Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.
Reacties
Geen reacties aanwezig