Duitslandweb logo Duitslandweb

Politie verwacht spanningen op 'Tag der Befreiung'

Kort nieuws - 8 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is het 'Tag der Befreiung'; de dag waarop wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarmee de bevrijding van het nationaalsocialisme. In Berlijn bereidt de politie zich voor op ongeregeldheden.

In Berlijn en Brandenburg zijn op 8 en 9 mei - de Dag van de Overwinning in Rusland - meerdere herdenkingen en demonstratiesNet als vorig jaar houdt de politie rekening met spanningen vanwege de huidige oorlog in Oekraïne. Poetin-aanhangers willen de gelegenheid aangrijpen hun solidariteit voor Rusland te uiten. De Russische motorbende Nachtwolven heeft aangekondigd dinsdag in Berlijn te arriveren. Leden van de zeer nationalistische club mogen sinds vorig jaar de EU niet meer in, schrijft de regionale omroep RBB24. Of ze daadwerkelijk aankomen valt nog te bezien.  

Uit veiligheidsoverwegingen wilde de politie alle Russische en Oekraïense vlaggen, symbolen en liederen rondom Sovjet-monumenten in Berlijn verbieden, zoals in het Treptower Park, waar meer dan 5000 soldaten van het Rode Leger begraven liggen die omkwamen bij de Slag om Berlijn. Onder hen Russen, Wit-Russen, Kazachstanen én Oekraïners. Nadat er bezwaar was gemaakt, hief een rechtbank in Berlijn afgelopen weekend het verbod op Oekraïense vlaggen op. In een tweede kort geding werd ook het verbod op Russische vlaggen van tafel geveegd. Tegen dat laatste oordeel is de Berlijnse politie in hoger beroep gegaan. Een uitspraak is er nog niet. Op maandag en dinsdag zijn er ruim 1500 agenten op de been. Lees meer bij RBB24

8 mei is in Duitsland geen vrije dag. Het land heeft altijd geworsteld met deze gedenkdag, die pas in de jaren 80 'Tag der Befreiung' (bevrijdingsdag) is gaan heten. Nu 78 jaar geleden tekende Duitsland in de nacht van 6 op 7 mei 1945 de documenten voor de onvoorwaardelijke overgave aan de geallieerden in het Franse Reims. In de nacht van 8 op 9 mei werd in Berlijn een eenzelfde soort document ondertekend waarin Duitsland zich overgaf aan de strijdkrachten van de Sovjet-Unie. Die hadden een paar dagen eerder de Duitse hoofdstad ingenomen. Door het tijdsverschil viert Rusland deze overwinning op 9 mei.

Sinds de Russische aanval op Oekraïne vorig jaar zijn officiële vertegenwoordigers uit Rusland niet meer welkom bij de herdenkingen. Het gebouw waarin de nazi's de onvoorwaardelijke overgave ondertekenden - het toenmalige hoofdkwartier van het Sovjetleger in Berlijn - droeg tot vorig jaar de naam 'Deutsch-Russisches Museum'. Kort na het begin van de oorlog in Oekraïne werd het naambord vervangen door de tekst 'Ort der Kapitulation Mai 1945'. Officieel heet het 'Museum Berlin-Karlshorst'. 

Bekijk op Duitslandweb ook onze interactieve tijdlijn 'Kriegsende'. En ons beeldverhaal op onze Instagram-pagina:

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Duitslandweb (@duitslandweb)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger