Duitslandweb logo Duitslandweb

Bibliotheken herdenken boekverbrandingen van 1933

Kort nieuws - 10 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Met lezingen en tentoonstellingen wordt deze woensdag in Duitsland stilgestaan bij de boekverbrandingen die de nationaalsocialisten 90 jaar geleden, op 10 mei 1933, in verschillende Duitse steden organiseerden.

Al direct nadat de nazi's in januari 1933 aan de macht kwamen, begon de Deutsche Studentenschaft met een campagne tegen 'on-Duitse' boeken. Boeken die in de ogen van deze studenten te communistisch of liberaal waren, of van joodse auteurs, kwamen op een zwarte lijst en werden uit bibliotheken verwijderd. Op 10 mei volgden grote boekverbrandingen in Berlijn en andere Duitse studentensteden.

De centrale boekverbranding was in Berlijn op de toenmalige Opernplatz, de huidige Bebelplatz. Daar werden 20.000 boeken verbrand, onder luid gejoel van een menigte van tienduizenden mensen. Op de Bebelplatz is nu ook het belangrijkste monument ter herinnering aan de boekverbrandingen.

Ook wetenschappelijke boeken kwamen op de brandstapel: de bibliotheek van het geheel vernielde Institut für Sexualwissenschaft eindigde in het vuur. De vrije omgang met seksualiteit en gender bij dit instituut was de nazi's een doorn in het oog. Meer hierover bij GEO

Propagandaminister Joseph Goebbels hield een toespraak bij de boekverbranding op de Bebelplatz, maar uitgevoerd werd die door studenten, veelal in SA-uniform. Schrijver Erich Kästner moest toezien hoe zijn eigen boeken werden verbrand en heeft dit ingrijpend beschreven.

Met het voorlezen uit 'verfemte' boeken en met voorstellingen en lezingen worden in verschillende Duitse steden de gebeurtenissen herdacht. De Duitse bibliotheken staan ook stil bij boekverbrandingen van 90 jaar geleden.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Duitslandweb (@duitslandweb)

Reacties

Astrid Brongers - 10 mei 2023 22:17

Ik wist helemaal niet dat die nazi's zoveel moeite hadden met sexualiteit. Ik dacht dat ze daar juist vrij soepel mee omsprongen. Zo zie je maar weer hoe gespleten ze waren, die nazi's.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger