Bibliotheken herdenken boekverbrandingen van 1933
Kort nieuws - 10 mei 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebMet lezingen en tentoonstellingen wordt deze woensdag in Duitsland stilgestaan bij de boekverbrandingen die de nationaalsocialisten 90 jaar geleden, op 10 mei 1933, in verschillende Duitse steden organiseerden.
Al direct nadat de nazi's in januari 1933 aan de macht kwamen, begon de Deutsche Studentenschaft met een campagne tegen 'on-Duitse' boeken. Boeken die in de ogen van deze studenten te communistisch of liberaal waren, of van joodse auteurs, kwamen op een zwarte lijst en werden uit bibliotheken verwijderd. Op 10 mei volgden grote boekverbrandingen in Berlijn en andere Duitse studentensteden.
De centrale boekverbranding was in Berlijn op de toenmalige Opernplatz, de huidige Bebelplatz. Daar werden 20.000 boeken verbrand, onder luid gejoel van een menigte van tienduizenden mensen. Op de Bebelplatz is nu ook het belangrijkste monument ter herinnering aan de boekverbrandingen.
Ook wetenschappelijke boeken kwamen op de brandstapel: de bibliotheek van het geheel vernielde Institut für Sexualwissenschaft eindigde in het vuur. De vrije omgang met seksualiteit en gender bij dit instituut was de nazi's een doorn in het oog. Meer hierover bij GEO
Propagandaminister Joseph Goebbels hield een toespraak bij de boekverbranding op de Bebelplatz, maar uitgevoerd werd die door studenten, veelal in SA-uniform. Schrijver Erich Kästner moest toezien hoe zijn eigen boeken werden verbrand en heeft dit ingrijpend beschreven.
Met het voorlezen uit 'verfemte' boeken en met voorstellingen en lezingen worden in verschillende Duitse steden de gebeurtenissen herdacht. De Duitse bibliotheken staan ook stil bij boekverbrandingen van 90 jaar geleden.
View this post on Instagram
Lees meer over 'Nationaal-socialisme':
Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'
In Osnabrück is het museum over de omstreden nazi-jurist Calmeyer geopend. Journalist Ingrid Bosman bracht er een bezoek.
Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken
Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.
'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.
De vermoorde componist
Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.
Reacties
Ik wist helemaal niet dat die nazi's zoveel moeite hadden met sexualiteit. Ik dacht dat ze daar juist vrij soepel mee omsprongen. Zo zie je maar weer hoe gespleten ze waren, die nazi's.