Duitslandweb logo Duitslandweb

Teleurgestelde Zelensky spreekt Bondsdag toe

Kort nieuws - 17 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Oekraïense president Zelensky heeft donderdagmorgen om 9 uur de Duitse Bondsdag toegesproken via een live-videoverbinding. Hij maakte duidelijk dat hij vindt dat Duitsland niet genoeg heeft gedaan om de Russische inval te verhinderen en economische belangen zwaarder heeft laten wegen.

Zelensky sprak van een nieuwe muur in Europa, tussen vrijheid en onvrijheid, tussen zijn land en Duitsland. Duitsland heeft meegewerkt aan deze muur door zijn beleid ten opzichte van Rusland, stelde hij. Hij riep kanselier Scholz op deze muur te doorbreken.

Hij zei dat Oekraïne heeft gewaarschuwd voor de gaspijpleiding Nord Stream 2, maar dan steevast te horen kreeg dat dat een commercieel en geen politiek project was. Ook bij de vraag om lid te worden van de NAVO en de EU gaf Duitsland niet thuis, sprak Zelensky rustig maar verwijtend. Steeds gaf Duitsland volgens hem voorrang aan de economie.

Zelensky wees Duitsland ook op zijn historische verantwoordelijkheid. "Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog herhalen politici ieder jaar de woorden 'Nie wieder'. Maar nu zien we dat deze woorden geen waarde hebben."

Even later bedankte hij alle burgers, journalisten en politici die in de afgelopen weken 'over de muur durfden te kijken' en zich hebben ingezet voor Oekraïne. Hij vroeg om meer hulp en vooral een no-fly-zone boven zijn land.

Na de toespraak kreeg Zelensky een staande ovatie. Daarna ging de Bondsdag over tot de orde van de dag: vandaag wordt gedebatteerd over een vaccinatieplicht. Oppositiepartij CDU/CSU had gevraagd om een regeringsverklaring over Oekraïne, maar op dat verzoek wilde de regering niet in gaan. Voorafgaand aan de toespraak van Zelensky heeft vervangend Bondsdagvoorzitter Katrin Göring-Eckardt de Oekraïense president wel toegesproken en steun en medeleven betuigd. Later vandaag discussieert de Bondsdag nog over de coördinatie van de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger