Duitslandweb logo Duitslandweb

'Zelensky zondag in Berlijn en Aken'

Kort nieuws - 13 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is in de nacht van zaterdag op zondag aangekomen in Berlijn. Dat liet hij weten via Twitter. Zelensky krijgt later op de dag in Aken de Karlspreis uitgereikt.

Vorige week was via de Berlijnse politie al uitgelekt dat Zelensky naar Berlijn zou komen, inclusief details over zijn verblijf. Zowel de Oekraïense als de Duitse regering toonden zich ontstemd dat die informatie bij de media terecht was gekomen. Oekraïne liet weten dat het bezoek daarom mogelijk niet door ging. Om veiligheidsredenen wordt een bezoek van de Oekraïense president pas op het laatste moment aangekondigd. 

Het is de eerste keer dat Zelensky naar Duitsland komt sinds de Russische inval vorig jaar. Hij heeft naar verwachting een ontmoeting met kanselier Olaf Scholz. Op Twitter schreef Zelensky dat het bij zijn bezoek draait om wapenleveranties, EU en NAVO. 

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius kondigde zaterdag nieuwe wapenleveranties aan Oekraïne aan met een waarde van 2,7 miljard euro. Dat is het omvangrijkste pakket tot nu toe. Het gaat om luchtafweersystemen, tanks en gevechtsvoertuigen en munitie. Lees meer bij Tagesschau

De Karelsprijs (Karlspreis) van Aken wordt jaarlijks uitgereikt voor verdiensten ter bevordering van de Europese eenwording. De prijs is vernoemd naar Karel de Grote. Zelensky en het Oekraïense volk krijgen de prijs volgens de organisatie omdat ze niet alleen hun eigen land verdedigen, maar ook Europa en de Europese waarden. Zelensky is niet alleen de president en legerleider van zijn volk maar heeft ook een rol op zich genomen als motivator en communicator en vormt een belangrijke schakel tussen Oekraïne en de landen die Oekraïne steunen, stelt de organisatie in de aankondiging van de uitreiking.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger