Duitslandweb logo Duitslandweb

Verbitterde Zelensky nodigt Merkel uit naar Boetsja

Kort nieuws - 4 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Oekraïense president Zelensky heeft voormalig bondskanselier Angela Merkel uitgenodigd om de gruweldaden in de stad Boetsja met eigen ogen te komen zien. Hij noemt de gebeurtenissen een resultaat van haar mislukte Ruslandpolitiek. (Geactualiseerd met reactie Merkel)

Zelensky richtte zich zondagavond in een videoboodschap aan de voormalige kanselier en ook aan de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy. “Ik nodig mevrouw Merkel en de heer Sarkozy uit om Boetsja te bezoeken en te zien waartoe de politiek van concessies aan Rusland de afgelopen 14 jaar heeft geleid.”

In 2008 weigerden de NAVO-landen om Oekraïne in de alliantie op te nemen, volgens Zelensky vanwege een “absurde angst van bepaalde politici” voor Rusland. De president stelde dat deze politici geloofden dat zij “door de afwijzing van Oekraïne, Rusland tot bedaren konden brengen.” Oud-kanselier Angela Merkel heeft via een woordvoerster gereageerd op de woorden van Zelensky. Merkel staat achter haar beslissingen ten tijde van de NAVO-top in 2008 in Boekarest, liet zij weten. De inspanningen van de bondsregering en de internationale gemeenschap om Oekraïne terzijde te staan en de oorlog en barbarij van Rusland te beëindigen, steunt de oud-kanselier ten volle, aldus de woordvoerster. Lees meer bij Der Spiegel

Na de bevrijding van Boetsja werden afgelopen weekeinde de lichamen van honderden vermoorde burgers ontdekt. Sommige slachtoffers hadden de handen op de rug gebonden, anderen waren willekeurig op straat doodgeschoten. De voorstad van Kiev werd kort na de invasie door Russische troepen ingenomen. Volgens de Oekraïners is het Russische leger voor de gruweldaden verantwoordelijk. Het Kremlin spreekt dit tegen. Lees meer bij FAZ

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger