Duitslandweb logo Duitslandweb

Poetin aangeklaagd in Duitsland

Kort nieuws - 8 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De voormalige ministers Baum en Leutheusser-Schnarrenberger (beiden FDP) hebben bij de Duitse justitie een aanklacht ingediend tegen president Poetin en leden van het Russische leger. Ze beschuldigen hen van oorlogsmisdaden in Oekraïne.

De beelden uit Oekraïne doen oud-minister van Binnenlandse Zaken Gerhart Baum denken aan de Tweede Wereldoorlog, die hij als kind meemaakte. Samen met Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, voormalig minister van Justitie, heeft hij besloten niet langer toe te willen kijken bij de oorlog. “Het recht is in deze situatie ook een wapen. En we willen dit wapen gebruiken door het Duitse recht te gebruiken.”

Sinds 2002 is het in Duitsland mogelijk om oorlogsmisdadigers uit andere landen aan te klagen volgens het internationaal strafrecht (Völkerstrafgesetzbuch). Het maakt niet uit waar deze oorlogsmisdaden zijn gepleegd en er hoeven geen Duitsers bij de oorlogsmisdaden betrokken te zijn geweest. In januari verscheen een Syriër die van oorlogsmisdaden wordt verdacht voor een Duitse rechter.

Baum hoopt dat de aanklacht niet alleen zal leiden tot vervolging van de daders, maar dat het ook andere potentiële oorlogsmisdadigers afschrikt. “Niets zal worden vergeten. Nu wordt er onderzocht. De consequenties moeten zichtbaar zijn voor potentiële daders in de toekomst.” Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger