Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD veruit de grootste bij verkiezingen Saarland

Kort nieuws - 28 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De sociaaldemocratische SPD heeft bij de deelstaatverkiezingen in Saarland zondag een absolute meerderheid van de zetels gehaald. Met Anke Rehlinger als lijsttrekker haalde de partij 43,5 procent van de stemmen volgens de voorlopige uitslag.

De CDU verloor flink en kwam op 28,5 procent van de stemmen. Die Linke, Die Grünen en de FDP haalden volgens de voorlopige uitslag de kiesdrempel van 5 procent niet, en komen niet in het deelstaatparlement. Die Grünen haalden 4,9 procent en kwamen zeer weinig stemmen tekort, dus voor die partij blijft het spannend tot de definitieve uitslag bekend is.

De AfD wordt met 5,7 procent van de stemmen de derde partij in de Landtag, zoals het deelstaatparlement heet.

De huidige minister-president Tobias Hans (CDU) heeft aangekondigd dat hij persoonlijke consequenties zal trekken uit de uitslag. Het is voor het eerst sinds 1999 dat de CDU niet de premier levert in de deelstaat. Tobias Hans volgde in 2018 Annegret Kramp-Karrenbauer op, die naar Berlijn vertrok om secretaris-generaal van de CDU te worden.

Saarland, in het zuidwesten van Duitsland, is een van de kleinste Duitse deelstaten, zowel in oppervlakte als in inwonertal (1 miljoen). Het parlement zetelt in Saarbrücken. De deelstaatverkiezingen zijn een graadmeter voor de belangrijkere verkiezingen in Noordrijn-Westfalen in mei. Ook in Sleeswijk-Holstein gaan de kiezers in mei naar de stembus. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger