Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD grootste bij verkiezingen in deelstaat Bremen

Kort nieuws - 15 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD is zondag als grootste partij uit de bus gekomen bij de deelstaatverkiezingen in Bremen. Volgens voorlopige cijfers komt ze uit op rond de 30 procent, zo'n 5 procent meer dan de CDU, die vier jaar geleden won. De Groenen hebben flink verloren.

De SPD heeft haar winst vooral te danken aan de populariteit van burgemeester van de stadstaat Andreas Bovenschulte. Vier jaar werden de sociaaldemocraten voor het eerst in 73 jaar niet de grootste partij van de kleine Noord-Duitse deelstaat, al konden ze toen wel een regering vormen met de Groenen en Die Linke.

De Groenen hebben zondag flink verloren, ze staan op rond de 12 procent (2019: 17,4 procent). Groenen-lijsttrekker Maike Schaefer heeft maandag als consequentie daarvan haar aftreden aangekondigd. Die Linke haalde rond de 11 procent, de FDP komt net boven de kiesdrempel van 5 procent uit. Verrassend is de grote winst van de regionale partij Bürger in Wut (BiW, 'woedende burgers'), die bijna 10 procent haalde (2019: 2,4 procent). De BiW heeft waarschijnlijk veel stemmen AfD-kiezers gekregen. De AfD mocht dit jaar niet aan de verkiezingen kon meedoen omdat ze concurrerende kieslijsten had ingediend. 

Cijfermatig kunnen SPD, Groenen en Die Linke verder regeren, maar een coalitie van SPD en CDU is ook mogelijk. Bovenschulte wilde zondagavond nog geen voorkeur uitspreken. Lees meer bij NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger