Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD grootste bij verkiezingen in deelstaat Bremen

Kort nieuws - 15 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD is zondag als grootste partij uit de bus gekomen bij de deelstaatverkiezingen in Bremen. Volgens voorlopige cijfers komt ze uit op rond de 30 procent, zo'n 5 procent meer dan de CDU, die vier jaar geleden won. De Groenen hebben flink verloren.

De SPD heeft haar winst vooral te danken aan de populariteit van burgemeester van de stadstaat Andreas Bovenschulte. Vier jaar werden de sociaaldemocraten voor het eerst in 73 jaar niet de grootste partij van de kleine Noord-Duitse deelstaat, al konden ze toen wel een regering vormen met de Groenen en Die Linke.

De Groenen hebben zondag flink verloren, ze staan op rond de 12 procent (2019: 17,4 procent). Groenen-lijsttrekker Maike Schaefer heeft maandag als consequentie daarvan haar aftreden aangekondigd. Die Linke haalde rond de 11 procent, de FDP komt net boven de kiesdrempel van 5 procent uit. Verrassend is de grote winst van de regionale partij Bürger in Wut (BiW, 'woedende burgers'), die bijna 10 procent haalde (2019: 2,4 procent). De BiW heeft waarschijnlijk veel stemmen AfD-kiezers gekregen. De AfD mocht dit jaar niet aan de verkiezingen kon meedoen omdat ze concurrerende kieslijsten had ingediend. 

Cijfermatig kunnen SPD, Groenen en Die Linke verder regeren, maar een coalitie van SPD en CDU is ook mogelijk. Bovenschulte wilde zondagavond nog geen voorkeur uitspreken. Lees meer bij NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger