Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD grootste bij verkiezingen in deelstaat Bremen

Kort nieuws - 15 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD is zondag als grootste partij uit de bus gekomen bij de deelstaatverkiezingen in Bremen. Volgens voorlopige cijfers komt ze uit op rond de 30 procent, zo'n 5 procent meer dan de CDU, die vier jaar geleden won. De Groenen hebben flink verloren.

De SPD heeft haar winst vooral te danken aan de populariteit van burgemeester van de stadstaat Andreas Bovenschulte. Vier jaar werden de sociaaldemocraten voor het eerst in 73 jaar niet de grootste partij van de kleine Noord-Duitse deelstaat, al konden ze toen wel een regering vormen met de Groenen en Die Linke.

De Groenen hebben zondag flink verloren, ze staan op rond de 12 procent (2019: 17,4 procent). Groenen-lijsttrekker Maike Schaefer heeft maandag als consequentie daarvan haar aftreden aangekondigd. Die Linke haalde rond de 11 procent, de FDP komt net boven de kiesdrempel van 5 procent uit. Verrassend is de grote winst van de regionale partij Bürger in Wut (BiW, 'woedende burgers'), die bijna 10 procent haalde (2019: 2,4 procent). De BiW heeft waarschijnlijk veel stemmen AfD-kiezers gekregen. De AfD mocht dit jaar niet aan de verkiezingen kon meedoen omdat ze concurrerende kieslijsten had ingediend. 

Cijfermatig kunnen SPD, Groenen en Die Linke verder regeren, maar een coalitie van SPD en CDU is ook mogelijk. Bovenschulte wilde zondagavond nog geen voorkeur uitspreken. Lees meer bij NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger