Duitslandweb logo Duitslandweb

Bremen eerste West-Duitse deelstaat met rood-rood-groene coalitie

Kort nieuws - 16 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Bremen is donderdag de eerste rood-rood-groene regering in een West-Duitse deelstaat aan de slag gegaan. SPD en Groenen hadden in de stadstaat na het dramatische verlies van de sociaal-democraten in mei samen niet meer genoeg zetels. 

De SPD was na de deelstaatverkiezingen in mei niet langer meer de grootste partij: dat werd de CDU. Die probeerde een zogenoemde Jamaica-coalitie (CDU, FDP, Groenen) te vormen, maar de Groenen wilden liever met de SPD en Die Linke samenwerken.

Rood-rood-groene regeringen zijn er wel in een aantal Oost-Duitse deelstaten, maar in West-Duitsland was Die Linke lange tijd geen serieuze partner, mede omdat een deel van Die Linke voortkomt uit de SED, de communistische partij van de DDR. Omdat het partijenlandschap in Duitsland, zeker in de deelstaten, steeds versnipperder raakt, zijn coalities van drie partijen geen uitzondering meer.

Burgemeester Andreas Bovenschulte (SPD) is de nieuwe regeringsleider in Bremen. Hij volgt Carsten Sieling op die zijn functie na de nederlaag van de SPD had neergelegd. Lees meer bij Spiegel Online

Zie ook:
Overzicht van de regeringen en de partijen in de deelstaten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.


Lees meer

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger