Duitslandweb logo Duitslandweb

Onderzoek: Duitsers roken minder, drinken nog altijd veel

Kort nieuws - 26 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Volgens het jaarverslag van de Deutsche Hauptstelle für Suchtfragen (DHS), dat zich bezighoudt met verslavingsproblematiek, zijn Duitsers minder sigaretten gaan roken. Wel wordt er meer pijptabak verkocht en is de alcoholconsumptie nog altijd hoog. 

Vorig jaar werden 71,8 miljard sigaretten verkocht, 2,8 procent minder dan in 2020, meldt het jaarverslag. Dit is gemiddeld 863 sigaretten per burger, het laagste gemiddelde aantal sinds de Duitse hereniging in 1990. Ook de consumptie van zelfgedraaide sigaretten liep terug met 5,6 procent. Bij de verkoop van pijptabak was een opvallende stijging zien, de verkoop nam toe met maar liefst 40 procent. Deze stijging komt door de toenemende populariteit van het roken van shisha.

De consumptie van alcohol is volgens de DHS nog altijd hoog. In het jaarverslag worden cijfers van 2019 gebruikt, dat jaar dronken Duitsers vanaf 15 jaar gemiddeld 10,2 liter pure alcohol, ten opzichte van 14,4 liter in 1970. Het alcoholpreventie- en controlebeleid heeft volgens DHS-directeur Christina Rummel minder effect op de bevolking dan gehoopt. 

Wat de invloed van de pandemie is op verslavingen, is volgens experts moeilijk te zeggen. Wel laten zij weten dat de de pandemie de geestelijke gezondheid van de bevolking sterk heeft beïnvloed. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

Hoe kan het dat Duitsland geen stikstofcrisis heeft en Nederland wel?


Lees meer

De punkers

De punkers

Duitse media gebruiken de punker als symbool voor maatschappelijke ontwrichting, ziet een verbaasde Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitse superhelden

Duitse superhelden

Duitsland heeft een gebrek aan superhelden en dat heeft het aan zichzelf te wijten, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Herdenken: dilemma's en discussies

Herdenken: dilemma's en discussies

Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger