Een muzikaal feestje in ‘Heimat’ Hamburg
‘Soul Kitchen’ is Fatih Akins eerste komedie

Achtergrond - 12 mei 2010

Na sociale drama’s als ‘Gegen die Wand’, gooit regisseur Fatih Akin het in zijn nieuwste film over een luchtigere boeg. ‘Soul Kitchen’ is het verhaal van de Duits-Griekse Zinos, die uit alle macht probeert zijn zieltogende restaurant in een Hamburgse volksbuurt open te houden.

Een muzikaal feestje in ‘Heimat’ Hamburg
© Afb.: Cinéart

Pech en geluk wisselen elkaar genadeloos af in het leven van de Griekse immigrant Zinos. Een louche projectontwikkelaar, de belastingdienst en de keuringsdienst van waren brengen het voortbestaan van zijn restaurant ‘Soul Kitchen’ in de Hamburgse volkswijk Wilhelmsburg in gevaar. Zinos’ vriendin vertrekt voor haar werk naar Sjanghai en tot overmaat van ramp loopt de Griek een hernia op.

 

De komst van een excentrieke topkok lijkt ook al weinig geluk te brengen. De vaste bezoekers, gewend aan schnitzels uit de frituur en slappe patat, pikken de nieuwe menukaart niet en lopen demonstratief de deur uit. Maar per toeval raakt Soul Kitchen ineens in trek bij het hippe Hamburgse publiek. Voor even loopt Zinos’ leven op rolletjes.

 

Lang duurt het niet. Broer Ilias verspeelt Soul Kitchen in een rondje blufpoker aan een projectontwikkelaar en zo blijft het vallen en opstaan voor de sympathieke restauranteigenaar.

 

Wikipedia

Voor Fatih Akin is ‘Soul Kitchen’ de eerste komedie. Zware thema’s als integratie, identiteit en de dood, die ‘Gegen die Wand’ en ‘Auf der anderen Seite’ kenmerkten, spelen in zijn nieuwste productie hooguit op de achtergrond. Toch ligt Akins sympathie als altijd bij de gewone man, die moet opboksen tegen het harteloze kapitalisme van de rijken.

 

Niet voor het eerst speelt muziek in Akins film een belangrijke rol. Bijna elke scène in ‘Soul Kitchen’ wordt begeleid door een bijpassend jazz-, soul- of rocknummer.

 

Akin had geen ervaring met komedies. In een interview met de Duitse krant Der Spiegel laat de regisseur weten dat het uitbrengen van een film van dit genre een behoorlijke gok was. Het script lag al langere tijd klaar, maar Akin twijfelde over zijn humor. “Ik heb eerst op Wikipedia gekeken wat een komedie is.”

 

Heimatfilm

Naast de feelgoodmovie grijpt Fatih Akin in ‘Soul Kitchen’ ook terug op het Heimatgenre van het midden van de twintigste eeuw. In plaats van een rustig bergdorpje in de Alpen staat in ‘Soul Kitchen’ Zinos’ restaurant in de multiculturele volksbuurt Wilhelmsburg centraal. Maar net als in de Heimatfilms wordt de plek bedreigd door allerlei kwade krachten van buitenaf en spelen verbondenheid, trouw en vriendschap een grote rol.

 

De strijd tegen de projectontwikkelaars is voor Akin niet alleen fictie. Hamburg verandert snel. De regisseur betreurt dat oude gebouwen plaatsmaken voor kantoren en grote winkelketens. “Veel cafés zullen binnenkort verdwenen zijn en het restaurant dat als Soul Kitchen diende, wordt een parkeerplaats. We hebben bewust opnameplaatsen uitgekozen, die we willen behouden.”

 

‘Soul Kitchen’ werd op het filmfestival van Venetië bekroond met de Speciale Prijs van de Jury. De rol van Ilias wordt gespeeld door Moritz Bleibtreu, die onder meer bekend is van ‘Der Baader Meinhof Komplex’. ‘Soul Kitchen’ ging in Nederland op 11 mei in première en draait vanaf 13 mei in tien bioscopen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger