Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU grootste in Noordrijn-Westfalen

Kort nieuws - 16 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De christendemocratische CDU is in Noordrijn-Westfalen zondag de grote winnaar van de deelstaatverkiezingen geworden. De partij haalde 35,7 procent van de stemmen. Ook de Groenen hebben flink gewonnen.

De SPD bleef in het voormalig sociaal-democratische bolwerk Noordrijn-Westfalen (NRW) volgens de voorlopige uitslag steken op 26,7 procent. In de peilingen leek het nog te gaan om een nek-aan-nek-race tussen CDU en SPD. De Groenen haalden 18,2 procent; dat is 11,8 procent meer dan bij de vorige verkiezingen in de deelstaat. De FDP verloor flink en kwam met 5,9 procent maar net boven de kiesdrempel uit. De AfD haalde 5,4 procent. Die Linke haalde met 2,1 procent de kiesdrempel niet. De opkomst was slechts 55,5 procent, niet eerder kwamen in NRW zo weinig mensen stemmen, aldus regionale nieuwssite RP.

Minister-president Hendrik Wüst (CDU) kan met deze uitslag zijn huidige regering met de liberale FDP niet voortzetten. Met de Groenen kan hij wel regeren. Maar Thomas Kutschaty van de SPD heeft aangegeven ondanks het verlies van zijn partij ook te willen regeren en kan samen met de Groenen en de FDP een meerderheid vormen. Dan zou NRW dezelfde stoplichtcoalitie krijgen als de bondsregering in Berlijn (genoemd naar de partijkleuren rood-geel-groen). De Groenen hebben sowieso een sleutelpositie in de regeringsvorming in de deelstaat. Lees meer bij Tagesschau

De stembusgang in Noordrijn-Westfalen wordt ook wel de ‘kleine Bondsdagverkiezingen’ genoemd. De grote en economisch belangrijkste deelstaat geldt als een soort Duitsland in het klein en de verkiezingen zijn daarom ook een tussenrapport voor het beleid van Scholz’ bondsregering.

Dat SPD'er Scholz kanselier is, was voor de SPD in NRW eerder een last dan een bonus. De laatste weken kreeg Scholz vooral kritiek op zijn beleid in de Oekraïne-oorlog. De Groenen profiteerden juist van de populariteit en de zichtbaarheid van de bondsministers Baerbock van Buitenlandse Zaken en Habeck van Economische Zaken en Klimaat. De FDP heeft geen profijt gehad van de regeringsdeelname in Noordrijn-Westfalen, verklaade de landelijke FDP-partijleider Lindner zondagavond. Ook dat de FDP deel uitmaakt van de bondsregering heeft de liberalen in Noordrijn-Westfalen niet geholpen. Lees meer over de verkiezingen en over Noordrijn-Westfalen op duitslandweb

Andersom heeft de uitslag in Noordrijn-Westfalen ook invloed op de machtsverhoudingen in het kabinet-Scholz. Vooral de Groenen kunnen hun stem nog meer laten gelden, terwijl de SPD en de FDP twee gevoelige nederlagen - eerder deze maand ook in Sleeswijk-Holstein - moeten accepteren. Dat kan ertoe leiden dat vooral de FDP zich meer zal willen profileren in de bondsregering. Voor de CDU, in Berlijn de grootste oppositiepartij, is de uitslag is NRW een opsteker na het zware verlies bij de Bondsdagverkiezingen in september. 'De CDU is terug', liet partijleider Merz zondagavond in een van zijn tweets weten. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger