Duitslandweb logo Duitslandweb

'Antisemitisch' kunstwerk Documenta afgedekt

Kort nieuws - 21 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na massale beschuldigingen van antisemitisme is maandag een groot kunstwerk op de vijfjaarlijkse kunsttentoonstelling Documenta in Kassel met stof afgedekt. Het is opnieuw een beschuldiging van antisemitisme na de opening afgelopen zaterdag. Actualisering 17:00 uur: het enorme doek wordt verwijderd.

Het gaat om een een grootformaat spandoek van het kunstenaarscollectief Taring Padi op de Friedrichsplatz. Op het tafereel is een man met een 'joodse hoed' te zien waarop de letters 'SS' staan. De man heeft pijpenkrullen, bloeddoorlopen ogen, scherpe tanden en een gespleten tong. Op hetzelfde kunstwerk is een soldaat te zien met een varkensgezicht. Hij draagt een sjaal met een davidster en een helm met het opschrift 'Mossad', de naam van de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst. 

Minister van Cultuur Claudia Roth (Groenen) sprak van "antisemitische beelden" en riep de Documenta op "de nodige consequenties te nemen". Toen er maandagavond nog veel meer protesten bij het spandoek plaatsvonden, besloot de organisatie het met zwarte stof af te dekken. 

Volgens Taring Padi staat het werk op geen enkele manier in verbinding met antisemitisme. De figuren en karikaturen "hebben cultuurspecifiek betrekking op onze eigen ervaringen met de militaire dictatuur in Indonesië", aldus de makers. Volgens hen worden details uit het kunstwerk in Duitsland verkeerd begrepen en ze betreuren dat het nu is afgedekt. 

Bij de opening zaterdag was er al een verhit debat over antisemitisme gaande. Ongeveer 1500 kunstenaars doen mee aan de Documenta, maar joodse of Israëlische zijn daar niet bij. Wel is er werk van Palestijnse kunstenaars te zien die erg kritisch zijn op Israël. Een aantal van hen zou banden hebben met de organisatie BDS, die door de Bondsdag als antisemitisch is aangemerkt. Lees meer bij Hessenschau en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?

Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?

De klimaatacties van de afgelopen weken riepen een storm aan kritiek op in Duitsland. De 'Klimakleber' gaan te ver, vinden velen.


Lees meer

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Pas eind 2023 komt er onder Duitse druk een visverbod bij de Haringvlietdam om trekvissen te beschermen.


Lees meer

Het Duitse alcoholbeleid: Zum Wohl?

Het Duitse alcoholbeleid: Zum Wohl?

De alcoholregels zijn in Duitsland minder streng dan in Nederland. Vijf opvallende feiten op een rij.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger