Duitslandweb logo Duitslandweb

Antisemitische voorvallen in Duitsland toegenomen

Kort nieuws - 29 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal antisemitische voorvallen in Duitsland is flink toegenomen sinds de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober uitbrak. Dat blijkt uit een bericht van de landelijke organisatie Recherche- und Informationsstellen Antisemitismus (RIAS). 

Tussen 7 oktober en 9 november werden er 994 antisemitische voorvallen geregistreerd, dat zijn gemiddeld 29 incidenten per dag. Dat is ruim vier keer zoveel als het jaargemiddelde in 2022, toen waren er gemiddeld zeven meldingen per dag. 

Tot de 994 antisemitische voorvallen behoren drie gevallen van extreem geweld, 29 aanvallen en 72 gevallen van materiële schade. Bij 854 incidenten ging het om 'kwetsend gedrag’, zoals antisemitische uitlatingen. Daaronder vallen ook 177 meldingen van antisemitische bijeenkomsten.

Joden in Duitsland worden volgens RIAS in toenemende mate in hun dagelijks leven met antisemitisme geconfronteerd: in hun woonwijk, op hun werkplek of op de universiteit. Het gaat om antisemitische graffiti, flyers of fysieke aanvallen. 

Bij de 994 antisemitische voorvallen werd ook naar de politieke motivatie gekeken, al was bij 63 procent van de incidenten de achtergrond onbekend. Bijna één op de vijf gemelde gevallen werd toegeschreven aan anti-Israëlisch activisme. Zes procent werd geclassificeerd als islamitisch/islamistisch, 5 procent als links of anti-imperialistisch en bijna 2 procent had een rechts-extremistische en complotideologische achtergrond. Lees meer bij Tagesschau en de website van RIAS

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger