Duitslandweb logo Duitslandweb

Antisemitische voorvallen in Duitsland toegenomen

Kort nieuws - 29 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal antisemitische voorvallen in Duitsland is flink toegenomen sinds de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober uitbrak. Dat blijkt uit een bericht van de landelijke organisatie Recherche- und Informationsstellen Antisemitismus (RIAS). 

Tussen 7 oktober en 9 november werden er 994 antisemitische voorvallen geregistreerd, dat zijn gemiddeld 29 incidenten per dag. Dat is ruim vier keer zoveel als het jaargemiddelde in 2022, toen waren er gemiddeld zeven meldingen per dag. 

Tot de 994 antisemitische voorvallen behoren drie gevallen van extreem geweld, 29 aanvallen en 72 gevallen van materiële schade. Bij 854 incidenten ging het om 'kwetsend gedrag’, zoals antisemitische uitlatingen. Daaronder vallen ook 177 meldingen van antisemitische bijeenkomsten.

Joden in Duitsland worden volgens RIAS in toenemende mate in hun dagelijks leven met antisemitisme geconfronteerd: in hun woonwijk, op hun werkplek of op de universiteit. Het gaat om antisemitische graffiti, flyers of fysieke aanvallen. 

Bij de 994 antisemitische voorvallen werd ook naar de politieke motivatie gekeken, al was bij 63 procent van de incidenten de achtergrond onbekend. Bijna één op de vijf gemelde gevallen werd toegeschreven aan anti-Israëlisch activisme. Zes procent werd geclassificeerd als islamitisch/islamistisch, 5 procent als links of anti-imperialistisch en bijna 2 procent had een rechts-extremistische en complotideologische achtergrond. Lees meer bij Tagesschau en de website van RIAS

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger