Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse kanselier Scholz ontvangt emir van Qatar

Kort nieuws - 12 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft deze donderdag de emir van golfstaat Qatar ontvangen. Het bezoek was al langer gepland en stond oorspronkelijk in het teken van de energiesamenwerking tussen Duitsland en Qatar. Maar door de aanslagen van Hamas in Israël werd dit het belangrijkste onderwerp van gesprek.

Een woordvoerder verklaarde na afloop van de lunch met sjeik Tamim bin Hamad Al Thani dat Scholz zijn waardering heeft uitgesproken voor de humanitaire inzet van de emir voor de door Hamas ontvoerde gijzelaars. "Er is afgesproken hierover nauw contact te houden", citeert Tagesschau woordvoerder Steffen Hebestreit.

Het lot van de naar schatting 150 gijzelaars, onder wie ook zeker 5 Duitse staatsburgers, was een van de belangrijkste onderwerpen van gesprek, volgens de woordvoerder.

Qatar stelt Israël verantwoordelijk voor het geweld en geldt als een belangrijke geldschieter voor Hamas in de Gazastrook. Op het feit dat de emir door Scholz en ook door bondspresident Steinmeier en minister van Buitenlandse Zaken Baerbock werd ontvangen is daarom veel kritiek. Scholz heeft benadrukt dat Duitsland pal achter Israël staat en de terreuraanval ten scherpste veroordeelt, aldus de woordvoerder. Maar Qatar is in de positie om te bemiddelen in een eventuele uitruil van Israelische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Ook heeft de emir van Qatar goede banden met Egypte. Scholz vindt het van belang om alle gesprekskanalen open te houden, schreef hij op X (voorheen Twitter).

Gasdeal

De energiewoordvoerder van regeringspartij FDP in de Bondsdag eiste vandaag dat Duitsland de energiesamenwerking met Qatar onmiddellijk stopzet. Minister van Economische Zaken Robert Habeck heeft vorig jaar met Qatar afgesproken dat het vanaf 2026 15 jaar lang LNG gaat leveren aan Duitsland. De FDP'er sprak van indirecte terreurfinanciering.

Oppositiepartij Die Linke wees op een Bondsdagbesluit om niet samen te werken met staten die terreurorganisaties als Hamas steunen. Lees meer bij Tagesschau

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger