Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz verdedigt Duitse stemonthouding bij VN

Kort nieuws - 30 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz verdedigt de Duitse stemonthouding bij de VN-resolutie over Gaza. Het lukte niet tot een besluit te komen dat de situatie recht deed, aldus Scholz, en daarom onthield Duitsland zich van stemming.

De resolutie, die vrijdag met tweederde meerderheid werd aangenomen, veroordeelt elke vorm van geweld tegen de Israëlische en Palestijnse bevolking, eist de directe vrijlating van alle "illegaal vastgehouden" burgers en een ongehinderde toegang van humanitaire hulp aan Gaza. Ook wordt opgeroepen tot een direct humanitair staakt-het-vuren. Een eenduidige veroordeling van Hamas als veroorzaker van de oorlog is niet in de resolutie opgenomen.

Bij de onderhandelingen over de resolutie ging het er volgens Scholz vooral om duidelijk te maken "dat het over agressie gaat, een wrede, moorddadige agressie van Hamas, die vele mensen, kinderen, baby's, grootvaders en grootmoeders gedood heeft." Dat kan niet worden geaccepteerd, aldus Scholz, "en we zullen Israël heel duidelijk daarbij steunen zijn eigen veiligheid te verdedigen". Toen die eenduidige veroordeling van Hamas niet in de resolutie werd opgenomen, besloot Duitsland zich van stemming te onthouden.

De Israëlische ambassadeur in Duitsland Ron Prosor en de Duitse Centrale Joodse Raad uitten afgelopen weekeinde kritiek op de Duitse stemonthouding. Zij vinden dat Duitsland een duidelijke houding had moeten innemen tegen wat Josef Schuster, de voorzitter van de Centrale Joodse Raad, "de relativering van de terreur van Hamas" noemt. Hij waarschuwde voor de oplaaiende jodenhaat en vijandigheid tegen Israël in Duitsland. Ook vanuit Scholz' eigen SPD, coalitiepartner FDP en oppositiepartij CDU/CSU klonk kritiek. Omdat de terreur van Hamas niet expliciet werd veroordeeld, had Duitsland tegen de resolutie moeten stemmen, vinden meerdere Duitse politici. Lees meer bij Die Zeit en Tagesspiegel

Ook Nederland heeft zich vrijdag van stemming onthouden. Premier Mark Rutte zei na afloop dat er veel goede dingen in de resolutie stonden, maar dat Israël het recht moet houden zich te verdedigen. In Nederland vinden critici, waaronder Save the Children, D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SPD en Volt, juist dat Nederland voor de resolutie had moeten stemmen, omdat die over humanitaire hulp aan Gaza gaat. Lees meer bij de NOS

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger