Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz in Israël en Egypte

Kort nieuws - 18 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz probeert tijdens zijn bezoek aan Israël en Egypte met crisisdiplomatie ervoor te zorgen dat het conflict in het Midden-Oosten niet verder escaleert. Dinsdag sprak hij in Israël met premier Netanyahu, woensdag in Egypte met president al-Sisi. Nu na een aanval op een ziekenhuis in Gaza een ontmoeting van de Amerikaanse president Biden met Arabische leiders in Jordanië is afgezegd, krijgen Scholz' gesprekken met betrokkenen in het Midden-Oosten nog meer gewicht.

"Dit is een bezoek aan vrienden in moeilijke tijden", zei Scholz tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Israëlische premier Netanyahu dinsdag. Hij herhaalde dat de veiligheid van Israël deel is van het Duitse staatsbelang. Duitsland voelt door het nazi-verleden en de Holocaust een speciale verplichting ten opzichte van Israël. Scholz veroordeelde de aanslagen van Hamas scherp en verzekerde Netanyahu dat joodse instellingen in Duitsland worden beschermd. Ook zei hij dat demonstraties in Duitsland waar het geweld van Hamas wordt toegejuicht zijn verboden en worden bestraft.

Tegelijkertijd benadrukte Scholz dat Duitsland ook opkomt voor de burgerbevolking in Gaza en dat de mensen daar snel humanitaire hulp moeten krijgen. Netanyahu zei daarop dat de veiligheid van de mensen in Gaza afhangt van wat Hamas doet en dat Hamas de eigen bevolking als menselijk schild gebruikt. Dat en de moorden in Israël zijn een dubbele oorlogsmisdaad, aldus de Israëlische premier.

Scholz sprak in Israël behalve met Netanyahu ook met president Herzog en met familieleden van Duitsers die door Hamas naar Gaza zijn ontvoerd. De kanselier moest tijdens een raketalarm twee keer enkele minuten bescherming zoeken in een schuilkelder van de Duitse ambassade. Toen hij met zijn medewerkers en meereisende journalisten per vliegtuig naar Egypte wilde vertrekken, was er opnieuw raketalarm. Iedereen moest het vliegtuig onmiddellijk verlaten. Scholz werd naar een gebouw op het vliegveld gereden, een deel van de reizigers moest op het vliegveld liggend op de grond dekking zoeken. Na een paar minuten was de dreiging voorbij. Scholz en de delegatie konden met een uur vertraging alsnog vertrekken.

Egypte

In Egypte sprak Scholz woensdag tijdens een persconferentie met president al-Sisi zijn steun uit aan dat land en aan de mensen in Gaza. Het belangrijkste doel is nu zo snel mogelijk toegang tot Gaza te krijgen en humanitaire hulp te bieden, benadrukte Scholz opnieuw. "Samen met Egypte willen we ons ervoor inzetten de vreselijke gevolgen van de oorlog te verhinderen." De Duitse kanselier herhaalde wat hij dinsdag in Berlijn na een gesprek met de Jordaanse koning Abdullah II zei: "De Palestijnen zijn niet Hamas en Hamas heeft niet het recht voor de Palestijnen te spreken." 

Scholz beloofde in Egypte verder zich in te zetten voor de gegijzelden in Gaza. Van hen hebben voor zover bekend zeker acht de Duitse nationaliteit. Scholz sprak daarbij zijn waardering uit voor de inspanningen van al-Sisi. 

Duitse media benoemen het extra belang van Scholz' gesprekken met betrokkenen in het Midden-Oosten nu een ontmoeting van de Amerikaanse president Biden met Arabische leiders in Jordanië vandaag is afgezegd. Dit als reactie op een raketexplosie in een ziekenhuis in Gaza waarbij honderden doden zijn gevallen. Scholz sprak de afgelopen twee weken onder meer met de emir van Qatar, de koning van Jordanië en dus met Netanyahu en al-Sisi. Lees meer bij Tagesschau over het bezoek aan Israël en aan Egypte

Luister ook:
Marja Verburg over Scholz' bezoek aan Israël bij 'Nieuws en co' (NPO Radio 1, 17-10-2023)
Hanco Jürgens over de Duitse rol in het conflict in het Midden-Oosten bij 'Met het oog op morgen' (v.a. min 22:58, NPO Radio 1, 16-10-2023)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger