Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz naar Israël voor 'intensieve crisisdiplomatie'

Kort nieuws - 17 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz bezoekt vandaag Israël. Hij is de eerste regeringsleider die het land aandoet sinds de aanvallen van Hamas. Hij wil met zijn bezoek de Duitse solidariteit met Israël tot uitdrukking brengen, zei Scholz maandagavond. Ook wil hij voorkomen dat het conflict verder escaleert. Later vandaag reist hij door naar Egypte.

Zowel direct na de aanvallen van Hamas tien dagen geleden als afgelopen donderdag in de Bondsdag heeft Scholz benadrukt dat Duitsland onwrikbaar aan de zijde van Israël staat. Duitsland voelt door het nazi-verleden en de Holocaust een speciale verplichting ten opzichte van Israël. Hoewel Duitsland de afgelopen jaren meermaals kritiek op het land heeft geuit, telt die verplichting zwaar in de onderlinge relaties.

Verwacht wordt dat Scholz vandaag de Israëlische premier Netanyahu ontmoet en dat zij zullen spreken over Duitse militaire ondersteuning aan Israël en humanitaire hulp aan de mensen in Gaza. Ook zal de situatie van de gegijzelden op de agenda staan. Voor zover bekend zijn onder de mensen die Hamas naar Gaza heeft ontvoerd zeker acht Duitsers.

Het gaat Scholz er ook om te voorkomen dat de situatie in het Midden-Oosten nog verder escaleert, zei hij vanmorgen voor vertrek. Hij waarschuwde Iran en Hezbollah om zich niet in het conflict te mengen.

Scholz had vanmorgen een ontmoeting in Berlijn met de Jordaanse koning Abdullah II. In Jordanië is de solidariteit met de Palestijnen groot en is er veel kritiek op Israël. De Jordaanse regering en Abdullah II zijn echter ook pro-Westers en hebben goede banden met Duitsland. De koning en Scholz pleitten na afloop van hun gesprek met het oog op de aanhoudende strijd tussen Hamas en Israël en de dramatische situatie van de mensen in Gaza voor een intensieve crisisdiplomatie. Beiden willen zich inzetten om humanitaire hulp in Gaza te krijgen. 

Hamas gebruikt de bevolking in Gaza als menselijk schild, aldus Scholz, en de bevolking van Gaza is ook slachtoffer van Hamas. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen Hamas en de Palestijnen, zei hij. "De Palestijnen zijn niet Hamas en Hamas heeft geen recht voor hen te spreken." 

Aansluitend aan zijn bezoek aan Israël reist Scholz door naar Egypte. Vorige week sprak hij met de emir van Qatar en liet toen op X weten dat hij het belangrijk vindt alle gesprekskanalen open te houden. Lees meer bij Tagesschau, ZDF Heute en RND

Luister ook:
Marja Verburg over Scholz' bezoek aan Israël bij 'Nieuws en co' (NPO Radio 1, 17-10-2023)
Hanco Jürgens over de Duitse rol in het conflict in het Midden-Oosten bij 'Met het oog op morgen' (v.a. min 22:58, NPO Radio 1, 16-10-2023)

Reacties

Astrid Brongers - 18 oktober 2023 11:46

Alles goed en wel. Geen kwaad woord over Israël. Maar Palestijnen hebben ook gevoelens. Hebben ook bestaansrecht. Dat weten jullie toch wel ?

Reageer
Peter - 17 oktober 2023 21:15

Dit artikel had ook in De Speld kunnen staan. Het idee dat je iemand aanmoedigt om vreselijke dingen tegen iemand te doen en tegelijkertijd zeggen dat je wilt bemiddelen is belachelijk. Scholz heeft zijn geloofwaardigheid verloren.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger