Netanyahu dreigt gesprek met Gabriel in Israël af te zeggen
Kort nieuws - 25 april 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebMinister-president Netanyahu van Israël dreigt een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Gabriel af te zeggen als Gabriel met linkse mensenrechtenorganisaties spreekt. Gabriel is voor een meerdaags bezoek in het Midden-Oosten.
Netanyahu zou Gabriel hebben gezegd dat hij of met hem, of met de mensenrechtenorganisaties spreekt, maar niet met allebei. Dat melden Israëlische media. Gabriel hoopt niet dat Netanyahu het gesprek afzegt, zei hij vanmorgen in het ZDF-Morgenmagazin. Dat zou hij heel jammer en "opmerkelijk" vinden. Het hoort bij zo'n bezoek ook met organisaties te spreken die kritisch zijn over de Israëlische regering, aldus de Duitse minister. Bij die gesprekken vandaag zijn onder meer Breaking the Silence en B'Tselem aanwezig, die Israëlische misstanden in de Palestijnse gebieden aanspreken.
De relatie tussen Duitsland en Israël geldt al langer als gespannen. De bondsregering uitte begin dit jaar scherpe kritiek op Israëlische wetgeving die rond de 4000 Israëlische nederzettingen op Palestijns gebied legaliseert. In februari werden de Duits-Israëlische regeringsconsultaties die voor mei waren gepland door Duitsland verschoven naar volgend jaar.
Gabriel, sinds januari minister van Buitenlandse Zaken, is voor een meerdaags kennismakingsbezoek in het Midden-Oosten. In Jordanië pleitte hij gisteren voor een actieve rol van de EU bij het zoeken naar vrede in Syrië. Ook dringt hij er op aan dat er opnieuw naar een oplossing wordt gezocht in het conflict tussen Israël en Palestina. Duitsland is voorstander van een tweestatenoplossing. In Israël bezocht Gabriel maandag het Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem. Lees meer bij tagesspiegel.de en Deutsche Welle
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Gespannen? Duitsland zal 9 duikboten en 4 korvetten aan Israël leveren. DAT is belangrijk en DAT is de verhouding tussen beide landen. De rest is praat voor de media. Zelfs al worden ze gemaakt op de werven van ThyssenKrupp Marine Systems in Kiel. Zelfs al hoort men hier de naam Krupp, wapenleverancier aan Hitler. Zelfs al heeft Alfried Krupp ongeveer 25.000 krijgsgevangenen en dwangarbeiders, waarbij joden uit concentratiekampen laten werken en is hij daarvoor na de oorlog veroordeeld.