Duitslandweb logo Duitslandweb

Netanyahu dreigt gesprek met Gabriel in Israël af te zeggen

Kort nieuws - 25 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister-president Netanyahu van Israël dreigt een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Gabriel af te zeggen als Gabriel met linkse mensenrechtenorganisaties spreekt. Gabriel is voor een meerdaags bezoek in het Midden-Oosten.

Netanyahu zou Gabriel hebben gezegd dat hij of met hem, of met de mensenrechtenorganisaties spreekt, maar niet met allebei. Dat melden Israëlische media. Gabriel hoopt niet dat Netanyahu het gesprek afzegt, zei hij vanmorgen in het ZDF-Morgenmagazin. Dat zou hij heel jammer en "opmerkelijk" vinden. Het hoort bij zo'n bezoek ook met organisaties te spreken die kritisch zijn over de Israëlische regering, aldus de Duitse minister. Bij die gesprekken vandaag zijn onder meer Breaking the Silence en B'Tselem aanwezig, die Israëlische misstanden in de Palestijnse gebieden aanspreken.

De relatie tussen Duitsland en Israël geldt al langer als gespannen. De bondsregering uitte begin dit jaar scherpe kritiek op Israëlische wetgeving die rond de 4000 Israëlische nederzettingen op Palestijns gebied legaliseert. In februari werden de Duits-Israëlische regeringsconsultaties die voor mei waren gepland door Duitsland verschoven naar volgend jaar.

Gabriel, sinds januari minister van Buitenlandse Zaken, is voor een meerdaags kennismakingsbezoek in het Midden-Oosten. In Jordanië pleitte hij gisteren voor een actieve rol van de EU bij het zoeken naar vrede in Syrië. Ook dringt hij er op aan dat er opnieuw naar een oplossing wordt gezocht in het conflict tussen Israël en Palestina. Duitsland is voorstander van een tweestatenoplossing. In Israël bezocht Gabriel maandag het Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem. Lees meer bij tagesspiegel.de en Deutsche Welle

Reacties

Johan Van Hulle - 27 april 2017 02:02

Gespannen? Duitsland zal 9 duikboten en 4 korvetten aan Israël leveren. DAT is belangrijk en DAT is de verhouding tussen beide landen. De rest is praat voor de media. Zelfs al worden ze gemaakt op de werven van ThyssenKrupp Marine Systems in Kiel. Zelfs al hoort men hier de naam Krupp, wapenleverancier aan Hitler. Zelfs al heeft Alfried Krupp ongeveer 25.000 krijgsgevangenen en dwangarbeiders, waarbij joden uit concentratiekampen laten werken en is hij daarvoor na de oorlog veroordeeld.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.


Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger