Duitslandweb logo Duitslandweb

Netanyahu dreigt gesprek met Gabriel in Israël af te zeggen

Kort nieuws - 25 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister-president Netanyahu van Israël dreigt een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Gabriel af te zeggen als Gabriel met linkse mensenrechtenorganisaties spreekt. Gabriel is voor een meerdaags bezoek in het Midden-Oosten.

Netanyahu zou Gabriel hebben gezegd dat hij of met hem, of met de mensenrechtenorganisaties spreekt, maar niet met allebei. Dat melden Israëlische media. Gabriel hoopt niet dat Netanyahu het gesprek afzegt, zei hij vanmorgen in het ZDF-Morgenmagazin. Dat zou hij heel jammer en "opmerkelijk" vinden. Het hoort bij zo'n bezoek ook met organisaties te spreken die kritisch zijn over de Israëlische regering, aldus de Duitse minister. Bij die gesprekken vandaag zijn onder meer Breaking the Silence en B'Tselem aanwezig, die Israëlische misstanden in de Palestijnse gebieden aanspreken.

De relatie tussen Duitsland en Israël geldt al langer als gespannen. De bondsregering uitte begin dit jaar scherpe kritiek op Israëlische wetgeving die rond de 4000 Israëlische nederzettingen op Palestijns gebied legaliseert. In februari werden de Duits-Israëlische regeringsconsultaties die voor mei waren gepland door Duitsland verschoven naar volgend jaar.

Gabriel, sinds januari minister van Buitenlandse Zaken, is voor een meerdaags kennismakingsbezoek in het Midden-Oosten. In Jordanië pleitte hij gisteren voor een actieve rol van de EU bij het zoeken naar vrede in Syrië. Ook dringt hij er op aan dat er opnieuw naar een oplossing wordt gezocht in het conflict tussen Israël en Palestina. Duitsland is voorstander van een tweestatenoplossing. In Israël bezocht Gabriel maandag het Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem. Lees meer bij tagesspiegel.de en Deutsche Welle

Reacties

Johan Van Hulle - 27 april 2017 02:02

Gespannen? Duitsland zal 9 duikboten en 4 korvetten aan Israël leveren. DAT is belangrijk en DAT is de verhouding tussen beide landen. De rest is praat voor de media. Zelfs al worden ze gemaakt op de werven van ThyssenKrupp Marine Systems in Kiel. Zelfs al hoort men hier de naam Krupp, wapenleverancier aan Hitler. Zelfs al heeft Alfried Krupp ongeveer 25.000 krijgsgevangenen en dwangarbeiders, waarbij joden uit concentratiekampen laten werken en is hij daarvoor na de oorlog veroordeeld.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.

Lees meer

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

In mei zegde Trump het atoomakkoord met Iran op en legde het land sancties op. Die treffen ook Duitse bedrijven.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger