Duitslandweb logo Duitslandweb

Netanyahu zegt ontmoeting af, Gabriel spreekt mensenrechtenorganisaties

Kort nieuws - 26 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Gabriel heeft gisteravond aan het slot van zijn meerdaagse bezoek aan het Midden-Oosten met Israëlische mensenrechtenorganisaties gesproken. Vanwege die gesprekken heeft minister-president Netanyahu een ontmoeting met Gabriel afgezegd.

Netanyahu liet gisteren weten dat hij "geen buitenlandse bezoekers ontmoet die op diplomatieke trips in Israël weer groepen ontmoeten die Israëlische soldaten als oorlogsmisdadigers wegzetten". Zo'n afzegging is zeer ongebruikelijk. Gabriel sprak maandag onder meer met de organisaties Breaking the Silence en B'Tselem, die Israëlische misstanden in de Palestijnse gebieden onder de aandacht brengen. Gabriel noemde Netanyahu's afzegging "geen ramp". Volgens de minister verandert de Duits-Israëlische relatie daardoor niet. De ontmoeting met de regeringskritische mensenrechtenorganisaties noemde hij heel normaal. Gabriel heeft maandag wel met president Rivlin gesproken. Die vroeg om begrip voor Netanyahu's afzegging.

De Deutsch-Israelische Gesellschaft uitte vandaag kritiek op Gabriel. "Ik had meer Fingerspitzengefühl van de minister gewenst", aldus vice-voorzitter van de organisatie en vice-fractievoorzitter van de CDU/CSU in de Bondsdag Gitta Connemann. Breaking the silence gaat volgens haar niet zorgvuldig te werk en krijgt door het gesprek met Gabriel "een ridderslag". 

De betrekkingen tussen Duitsland en Israël gelden al langer als gespannen. De bondsregering uitte begin dit jaar scherpe kritiek op Israëlische wetgeving die ongeveer 4000 Israëlische nederzettingen op Palestijns gebied legaliseert. In februari werden de Duits-Israëlische regeringsconsultaties die voor mei waren gepland door Duitsland verschoven naar volgend jaar. Lees meer bij tagesschau.de en faz.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.

Lees meer

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

In mei zegde Trump het atoomakkoord met Iran op en legde het land sancties op. Die treffen ook Duitse bedrijven.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger