Duitslandweb logo Duitslandweb

Media: 'Aanvaring tussen Baerbock en Netanyahu'

Kort nieuws - 22 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij een bezoek van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock aan Israël vorige week zou ze een stevige aanvaring met de Israëlische premier Netanyahu hebben gehad over de situatie in Gaza. Van officiële zijde wordt er nauwelijks iets over gezegd, maar Duitse media zeggen genoeg bevestiging te hebben voor hun berichtgeving.

Netanyahu zou Baerbock tijdens haar bezoek aan Israël eind vorige week hebben gezegd dat hij haar foto's kon laten zien van een markt in Gaza waarop ruimschoots levensmiddelen aanwezig waren, en van mensen aan het strand in Gaza. Hij zou daarmee hebben willen bewijzen dat de situatie in Gaza niet zo dramatisch is. Baerbock zou daarop hebben gezegd dat ze de foto's niet hoefde te zien, omdat die niet de realiteit weergeven en dat zij hem foto's op haar telefoon van hongerlijdende kinderen in Gaza kon laten zien. 

Netanyahu zou vervolgens boos hebben gezegd dat zijn foto's echt zijn en dat Israël niet zoals de nazi's destijds in scene gezette beelden laat zien: "Wij zijn niet als de nazi's." Baerbock zou hem hebben gevraagd of hij soms wil beweren dat artsen en internationale media in Gaza niet de waarheid vertellen.

De Israëlische nieuwszender Channel 13 berichtte als eerste over de confrontatie tussen Baerbock en Netanyahu. Daarna meldden verschillende Duitse media dat ze bevestiging hebben van de aanvaring. Zij zeggen dat de foto's die Netanyahu van de markt had willen laten zien, gemaakt zijn in het noorden van Gaza, vlak nadat er hulpgoederen waren aangekomen in het door hongersnood getroffen gebied. De foto's van het strand in Gaza zouden mensen tonen die verkoeling zochten voor de hitte en die zich in de zee wasten bij gebrek aan ander water.

Baerbock heeft geïrriteerd gereageerd op de berichtgeving en liet weten dat zij nooit iets zegt over vertrouwelijke gesprekken. De Duitse ambassadeur in Israël, Seibert, reageerde op X dat een aantal belangrijke punten uit het bericht van Channel 13 niet kloppen. Daarmee ontkennen zij de aanvaring op zich niet, aldus Der Spiegel. Lees meer bij Der Spiegel en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger