Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz waarschuwt Netanyahu voor humanitaire ramp in Gaza

Kort nieuws - 18 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz (SPD) heeft premier Netanyahu zondag in Israël gewaarschuwd voor een humanitaire ramp in Gaza. Ook drong hij er bij de Israëlische regeringsleider op aan om af te zien van een aanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook.

"We kunnen niet toezien hoe Palestijnen het risico lopen van de honger te sterven", zei Scholz zondag tijdens een gezamenlijke persconferentie met Netanyahu in Jeruzalem. Er is veel meer humanitaire hulp nodig, aldus de kanselier.

Scholz benadrukte wederom dat Duitsland aan de kant van Israël staat en dat het een legitiem doel is om Hamas te bestrijden. Hamas houdt nog steeds meer dan 100 Israëlische gijzelaars vast. Maar hoe belangrijk dat doel van Israël ook is, de vraag is of het "zulke verschrikkelijk hoge kosten kan rechtvaardigen" en of er geen andere mogelijkheden zijn dat doel te bereiken, aldus de kanselier. 

In het zuiden van Gaza zijn nu honderdduizenden vluchtelingen, die daar bescherming zoeken voor de aanvallen van Israël. Bij een offensief in Rafah spelen niet alleen militaire overwegingen een rol, maar is er ook een "humanitaire logica", zei de kanselier. "Hoe moeten 1,5 miljoen mensen worden beschermd? Waar moeten ze heen?" Netanyahu had vrijdag een grondoffensief in Rafah goedgekeurd. Volgens hem wordt voordat de aanval begint de burgerbevolking in veiligheid gebracht. 

Voorafgaand aan zijn bezoek aan Israël was Scholz in Jordanië. Daar sprak hij met koning Abdullah II over een mogelijke wapenstilstand. Jordanië is de initiatiefnemer van een luchtbrug met humanitaire hulp aan Gaza, waaraan Duitsland ook meedoet. Ook oefent Jordanië volgens deskundigen een matigende invloed uit op de Palestijnen en het land heeft goede betrekkingen met Israël. Duitsland blijft het Jordaanse leger met kerosine steunen, aldus Scholz. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger