Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz: 'Duitsland staat pal achter Israël'

Kort nieuws - 9 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft na de aanslagen van Hamas afgelopen weekend zijn solidariteit met Israël uitgesproken en het recht van het land op zelfverdediging benadrukt. Kanselier Scholz wil samen met andere landen, waaronder Egypte, overleggen om te voorkomen dat de situatie nog verder escaleert. In Duitsland zelf is de beveiliging van joodse instellingen opgeschroefd. 

"Duitsland staat vast en onlosmakelijk aan de zijde van Israël", reageerde kanselier Scholz. Hij noemde de aanslagen van Hamas barbaars. Scholz heeft de Israëlische premier Netanjahu telefonisch Duitslands solidariteit toegezegd. "De veiligheid van Israël is deel van het Duitse staatsbelang", aldus de kanselier. "Dat geldt juist in zware tijden als deze." Duitsland voelt door het nazi-verleden en de Holocaust een speciale verplichting ten opzichte van Israël. Hoewel Duitsland de afgelopen jaren meermaals kritiek op het land heeft geuit, telt die verplichting zwaar in de onderlinge relaties. 

Scholz (SPD) benadrukte verder dat Duitsland ertoe wil bijdragen dat het conflict niet verder escaleert. Hij kondigde gesprekken aan met de Egyptische president al-Sisi en met de Amerikaanse, Franse en Britse leiders Biden, Macron en Sunak.

Ook president Steinmeier sprak zijn solidariteit met Israël uit en benadrukte het recht van het land zichzelf te verdedigen. Minister van Ontwikkelingszaken Schulze (SPD) overweegt de Duitse ontwikkelingshulp aan de Palestijnse gebieden stop te zetten. 

De militante Palestijnse beweging Hamas voert sinds zaterdagochtend vroeg aanvallen uit op Israël en heeft volgens de Israëlische regering ook minstens 100 mensen ontvoerd naar de Gazastrook. De Duitse regering heeft laten weten ervan uit te gaan dat onder de ontvoerden ook mensen met een Duits-Israëlische nationaliteit zijn, maar wil er verder geen mededelingen over doen. De publieke zender ZDF liet zondag de moeder van een Duitse jonge vrouw aan het woord, die haar dochter had herkend op beelden van Palestijnen die ontvoerde mensen naar Gaza meenemen. 

In Berlijn werd zaterdag de Brandenburger Tor in de kleuren van de Israëlische vlag verlicht. In verschillende Duitse steden demonstreerden zondag mensen om hun solidariteit met Israël te tonen. In Berlijn gingen juist Palestijnen en anti-Israël-activisten de straat op die de aanslagen goedkeurden. Scholz liet weten dat Duitsland het niet accepteert "als hier bij ons op straat de afschuwelijke aanvallen op Israël worden gevierd". 

De bondsregering maakt zich zorgen dat de escalatie van het conflict in Israël ook zijn weerslag heeft op Duitsland. Minister van Binnenlandse Zaken Faeser (SPD) liet weten dat de beveiliging van joodse instellingen is opgeschroefd. De veiligheidsdiensten hebben mensen in Duitsland die Hamas mogelijk steunen "heel precies in het vizier". Lees meer bij Tagesschau, Bayerischer Rundfunk en WDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger