Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland 'non-stop' bezig gegijzelden in Gaza te helpen

Kort nieuws - 11 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland probeert "non-stop" en "via alle mogelijke kanalen" mensen die door Hamas uit Israël zijn ontvoerd te helpen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock dinsdag in de Duitse nieuwsuitzendig Tagesthemen. Haar ministerie stuurt nog deze week vliegtuigen naar Israël om Duitsers op te halen die daar weg willen. In Duitsland zelf zet minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser "alle middelen van de veiligheidsdiensten en de politie" in om supporters van Hamas aan te pakken.  

De Bondsdag heeft donderdag met een minuut stilte de slachtoffers van de aanvallen van Hamas op Israël herdacht. Daarbij waren ook bondspresident Frank-Walter Steinmeier en de Israëlische ambassadeur Ron Prosor aanwezig. Parlementsvoorzitter Bärbel Bas zegde Prosor de volledige solidariteit van de Bondsdag toe. Later vandaag gaat kanselier Olaf Scholz in een regeringsverklaring op de situatie in Israël in. Lees meer bij Die Zeit

Onder de ongeveer 150 mensen die Hamas vanuit Israël naar de Gazastrook heeft ontvoerd, bevinden zich meerdere Duitsers. Duitse media spraken gisteren over zeker vijf ontvoerden die de Duitse nationaliteit hebben. Een van de doden zou een studente uit Berlijn zijn.

Reactie minister Baerbock

Baerbock noemde dinsdag in de nieuwsuitzendig Tagesthemen geen cijfers. Ze is "non-stop" in contact met verschillende partijen in de regio, ook met mensen die directe gesprekskanalen met Hamas hebben, zei ze. Er zijn onder meer gesprekken met Egypte, Jordanië en Qatar, aldus Baerbock. Duitsland doet er alles aan om de gijzelaars te helpen, "maar met een terreurorganisatie als Hamas is dat natuurlijk alles behalve eenvoudig". De minister sprak haar afschuw uit over de misdaden van de Palestijnse militie. De gegijzelden worden als menselijk schild gebruikt, aldus Bearbock, "net als de bevolking daar zelf".

Net als eerder deze week kanselier Scholz benadrukte Baerbock dat het deel van het Duitse bestaansrecht is Israël te steunen. Duitsland voelt vanwege het naziverleden en de Holocaust een speciale verplichting ten opzichte van Israël.

De aanvallen van Hamas hebben ook geleid tot discussies over ontwikkelingshulp aan de Palestijnse gebieden. Volgens Baerbock levert Duitsland geen directe ontwikkelingshulp aan de Palestijnse Autoriteit en wordt regelmatig gecontroleerd waar Duitse hulp terecht komt. Het is desalniettemin belangrijk dat de directe humanitaire hulp, zoals voedsel en water, aan de Palestijnse bevolking niet wordt stopgezet, aldus Baerbock. Ook dat zou de terroristen helpen, "die spelen met de ellende en het lijden van de bevolking".

Op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt Lufthansa donderdag en vrijdag verschillende vliegtuigen naar Israël om Duitsers op te halen die daar weg willen. Volgens Duitse media gaat het om zo'n 4500 mensen, onder wie meerdere schoolklassen en jeugdgroepen. Lees meer bij Tagesschau over Bearbocks reactie en de geplande evacuaties

Aanpak supporters Hamas in Duitsland

In Duitsland zelf zet minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser "alle middelen van de veiligheidsdiensten en de politie" in om supporters van Hamas aan te pakken. "Onze veiligheidsdiensten houden de islamistische scene nog scherper in de gaten om reacties op de terreur van Hamas onmiddellijk te herkennen en elke vorm van ondersteuning te stoppen", zei ze tegen kranten van de Funke Mediengruppe. Het gaat daarbij onder meer om mensen die geld voor Hamas inzamelen.

Faeser roept de deelstaten op om snel en consequent op te treden tegen demonstraties waarop solidariteit met Hamas wordt getoond. In verschillende Duitse steden, waaronder Berlijn, Stuttgart en Duisberg, hebben pro-Palestijnse bijeenkomsten plaatsgevonden. Berlijn heeft een aantal van deze bijeenkomsten die voor vandaag gepland waren verboden. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger