Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse openbare aanklager start onderzoek naar Hamas

Kort nieuws - 10 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de aanvallen van de Palestijnse militie Hamas op Israël zijn afgelopen weekeinde honderden doden gevallen en meer dan honderd mensen naar de Gazastrook ontvoerd. Onder hen bevinden zich ook mensen met de Duitse nationaliteit. De Duitse openbare aanklager stelt nu een onderzoek in naar Hamas.

De Bundesanwaltschaft doet onderzoek naar Hamas vanwege misdaden begaan tegen Duitse staatsburgers. Het gaat om moord, doodslag en gijzelname. De Duitse openbare aanklager start altijd een onderzoek als er sprake is van Duitse slachtoffers bij terreurdaden in het buitenland, legt de publieke zender ARD uit. "Daarbij speelt het geen rol of het realistisch is dat ooit iemand in Duitsland voor die daden kan worden berecht."  

Dat er Duitse slachtoffers onder de doden en ontvoerden zijn, maakte de bondsregering eerder al bekend. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben alle Duitse slachtoffers ook de Israëlische nationaliteit. Nieuwssite ZDF Heute meldt vandaag dat minstens vijf van de ontvoerden de Duitse nationaliteit hebben. Onder de dodelijke slachtoffers is volgens Duitse media een 22-jarige studente uit Berlijn die met haar Britse vriend op vakantie was in Israël. 

De publieke zender ZDF liet zondag de moeder van een Duitse jonge vrouw aan het woord, die haar dochter had herkend op beelden van Palestijnen die mensen van een muziekfestival naar Gaza ontvoerden. De dochter zou nu zwaar gewond in een ziekenhuis in Gaza liggen. Haar moeder heeft de bondsregering gevraagd snel hulp te bieden. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger