Duitslandweb logo Duitslandweb

FDP en Groenen voor directe tankleveranties aan Oekraïne

Kort nieuws - 25 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Binnen de regeringspartijen FDP en Groenen gaan stemmen op om Duitse tanks direct aan Oekraïne te leveren. Tot nu toe was het idee dat Duitsland tanks ter vervanging levert aan Oost-Europese landen die oud Sovjet-materieel naar Oekraïne hebben gestuurd. Maar deze zogenoemde Ringtausch functioneert niet goed.

"Als het met de Ringtausch niet lukt, niet snel genoeg gaat, dan moet je over andere manieren nadenken", aldus vice-voorzitter van de Bondsdag Katrin Göring-Eckardt (Groenen) zondag tegen de ZDF. Ze noemde directe leveringen van tanks aan Oekraïne als alternatief. Daarvoor pleit vandaag ook Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), voorzitter van de Bondsdag-defensiecommissie, meldt Der Spiegel. "Als het voor de partners problematisch is, moeten we de Ringtausch stopzetten en direct aan Oekraïne leveren - eventueel ook de Leopard 2 (een gevechtstank - red.). De tijd dringt", aldus Strack-Zimmermann. 

Het idee van een Ringtausch (lett.: cirkelruil) ontstond kort na de Russische inval in Oekraïne. Het leek Duitsland de beste en snelste manier om Oekraïne van wapens te voorzien. Oekraïense soldaten zijn vertrouwd met het oudere Sovjet-materieel dat landen als Polen en Tsjechië hebben geleverd, ze konden het meteen inzetten. Voor de westerse tanks die Duitsland aan de Oost-Europese NAVO-partners zou naleveren, is een opleiding nodig, die Duitsland ook heeft toegezegd. Zulke afspraken heeft Duitsland tot nu toe gemaakt met Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Griekenland.

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) gaf afgelopen weekeinde problemen toe bij de Ringtausch. De landen met wie nalevering is afgesproken, vinden het Duitse aanbod niet acceptabel. Volgens Polen biedt Duitsland tanks die nog ouder zijn dan wat Polen naar Oekraïne heeft gestuurd en bovendien zijn het er te weinig. "De Duitse beloftes van een tank-Ringtausch blijken een afleidingsmanoeuvre te zijn", zei de Poolse vice-minister van Buitenlandse Zaken vorige week. Het land kondigde vrijdag aan daarom gevechtstanks van Zuid-Korea te willen kopen. 

Volgens Baerbock is er geen sprake van een afleidingsmanoeuvre of woordbreuk. Het was van het begin af aan duidelijk dat Duitsland niet genoeg tanks heeft om direct als vervanging te sturen, aldus de minister. Dat benadrukte haar collega van Defensie Christine Lambracht (SPD) vorige week ook. Nu moet de bondsregering nagaan waar het met de Ringtausch misgaat en of Duitsland op andere manieren steun kan leveren, aldus Baerbock. Volgens Strack-Zimmermann kan Duitsland in ieder geval tanks van het type Marder en transportvliegtuigen aan Oekraïne leveren. Lees meer bij ZDF Heute en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger