Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland stuurt vier extra Leopard-tanks naar Oekraïne

Kort nieuws - 27 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland stuurt naast de al toegezegde 14 Leopard-tanks nog vier extra van deze moderne pantservoertuigen naar Oekraïne. Dat maakte minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) vrijdag bekend. 

In totaal heeft Duitsland nu 18 tanks van het type Leopard 2 A6 aan Oekraïne toegezegd. Ze komen uit de voorraden van de Bundeswehr. Samen met Portugal en Zweden heeft Duitsland daarmee nu één Oekraïens tankbataljon samengesteld, dat bestaat uit 31 tanks, aldus Pistorius. 

Polen heeft inmiddels naar eigen zeggen de eerste vier Leopard-tanks uit Poolse voorraad aan Oekraïne geleverd. Ook Noorwegen en Canada hebben Leopards toegezegd. De Leopard-tanks zijn van Duitse makelij. Als andere landen deze pantservoertuigen uit hun bestanden willen leveren, hebben ze toestemming van Duitsland nodig.

Duitsland heeft lang geaarzeld voor het bereid was de gevechtstanks aan Oekraïne te leveren. Eind januari besloot de bondsregering dat wel te doen, mede onder druk van NAVO-partners als Polen. Duitsland wil twee tankbataljons van in totaal 62 Leopards samenstellen, maar inmiddels is gebleken dat niet alle partnerlanden in staat of bereid zijn de toegezegde tanks te leveren. Lees meer bij Tagesschau

Meer over de Duitse tankleveranties aan Oekraïne in onze nieuwe podcast: 'Achtung! Duitse updates - Duitsland na 1 jaar oorlog in Oekraïne'

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger