Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland onder druk door Poolse toezeggingen

Kort nieuws - 12 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu Polen bereid is in een coalitie met andere landen Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren, wordt de druk op de Duitse regering opgevoerd. Toch is het "niet erg waarschijnlijk" dat Duitsland binnen korte tijd met de levering van de tanks akkoord zal gaan, aldus een Duitse regeringswoordvoerder.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky begroette het besluit van de Poolse regering, maar verwacht een "gezamenlijk besluit" met andere landen. Duitsland speelt in deze discussie een sleutelrol, omdat de Leopard 2-tanks die Polen al in zijn bezit heeft in Duitsland zijn geproduceerd en niet zonder toestemming van de Duitse regering aan Oekraïne mogen worden geleverd.

Bondkanselier Olaf Scholz (SPD) zei maandag nog dat áls Duitsland dan toch besluit Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren, dat alleen gebeurt wanneer andere landen ook meedoen. Volgens regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit is het echter vrij onwaarschijnlijk dat de Duitse regering voor 20 januari – het moment waarop de beslissing hierover moet worden genomen – tot een Kurswechsel (koerswijziging) besluit. Lees meer bij ZEIT Online en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger