Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland onder druk door Poolse toezeggingen

Kort nieuws - 12 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu Polen bereid is in een coalitie met andere landen Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren, wordt de druk op de Duitse regering opgevoerd. Toch is het "niet erg waarschijnlijk" dat Duitsland binnen korte tijd met de levering van de tanks akkoord zal gaan, aldus een Duitse regeringswoordvoerder.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky begroette het besluit van de Poolse regering, maar verwacht een "gezamenlijk besluit" met andere landen. Duitsland speelt in deze discussie een sleutelrol, omdat de Leopard 2-tanks die Polen al in zijn bezit heeft in Duitsland zijn geproduceerd en niet zonder toestemming van de Duitse regering aan Oekraïne mogen worden geleverd.

Bondkanselier Olaf Scholz (SPD) zei maandag nog dat áls Duitsland dan toch besluit Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren, dat alleen gebeurt wanneer andere landen ook meedoen. Volgens regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit is het echter vrij onwaarschijnlijk dat de Duitse regering voor 20 januari – het moment waarop de beslissing hierover moet worden genomen – tot een Kurswechsel (koerswijziging) besluit. Lees meer bij ZEIT Online en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger