Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland onder druk door Poolse toezeggingen

Kort nieuws - 12 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu Polen bereid is in een coalitie met andere landen Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren, wordt de druk op de Duitse regering opgevoerd. Toch is het "niet erg waarschijnlijk" dat Duitsland binnen korte tijd met de levering van de tanks akkoord zal gaan, aldus een Duitse regeringswoordvoerder.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky begroette het besluit van de Poolse regering, maar verwacht een "gezamenlijk besluit" met andere landen. Duitsland speelt in deze discussie een sleutelrol, omdat de Leopard 2-tanks die Polen al in zijn bezit heeft in Duitsland zijn geproduceerd en niet zonder toestemming van de Duitse regering aan Oekraïne mogen worden geleverd.

Bondkanselier Olaf Scholz (SPD) zei maandag nog dat áls Duitsland dan toch besluit Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren, dat alleen gebeurt wanneer andere landen ook meedoen. Volgens regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit is het echter vrij onwaarschijnlijk dat de Duitse regering voor 20 januari – het moment waarop de beslissing hierover moet worden genomen – tot een Kurswechsel (koerswijziging) besluit. Lees meer bij ZEIT Online en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger