Duitslandweb logo Duitslandweb

Cum-ex-affaire achtervolgt Scholz

Kort nieuws - 9 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De vondst van 200.000 euro contant geld in een bankkluisje van voormalig SPD-bondsdaglid Johannes Kahrs roept nieuwe vragen op over de mogelijke betrokkenheid van kanselier Olaf Scholz bij de affaire rond de Warburg Bank in Hamburg.

Toen Scholz nog burgemeester was in Hamburg, werd de Hamburgse Warburg Bank een belastingschuld van vele miljoenen kwijtgescholden. Een onderzoekscommissie van de gemeenteraad in Hamburg onderzoekt waarom dit gebeurde en of Scholz daarbij betrokken was. De commissie wil weten of er in de tijd dat Scholz burgemeester was (tussen 2011 en 2018), politieke invloed was op belastingzaken.

Banken en andere handelaren hebben jarenlang geprofiteerd van een ingewikkelde constructie met aandelen. Ze kregen dividendbelasting terug die ze nooit hadden betaald. Deze zogenoemde Cum-Ex-transacties zijn door de rechter inmiddels als fraude bestempeld. De Warburg Bank heeft ook van de Cum-Ex-deals geprofiteerd, maar hoefde 47 miljoen euro aan te veel ontvangen belastingteruggave over 2016 niet terug te betalen.

Tegen Johannes Kahrs, partijgenoot van Scholz en voormalig voorzitter van de SPD in kiesdistrict Hamburg-Mitte, loopt een justitieel onderzoek. Hij wordt ervan verdacht de Warburg Bank via zijn contacten te hebben geholpen in de Cum-Ex-Affaire. Deze week werd bekend dat in dit onderzoek het kluisje met geld is ontdekt.

Of het geld dat in de kluis van Kahrs is gevonden iets met de Warburg-zaak te maken heeft, is onduidelijk. Scholz heeft via zijn woordvoerder laten weten niets over het geld te weten. Volgende week moet hij volgens zijn woordvoerder weer getuigen voor de onderzoekscommissie in Hamburg. Eerder heeft Scholz tegen de commissie gezegd dat hij zich geen gesprekken met de directie van de Warburg Bank kan herinneren. Scholz zegt geen rol te hebben gespeeld in de belastingafspraken die met de bank zijn gemaakt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger