Duitslandweb logo Duitslandweb

Gerechtshof: Cum-ex-handel is strafbaar

Kort nieuws - 29 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Bundesgerichtshof heeft woensdag in hoger beroep bepaald dat de cum-ex-handel, waarmee bankiers en handelaren de Duitse overheid miljarden aan belastinggeld afhandig hebben gemaakt, strafbaar is. Het is een vorm van belastingontduiking, oordeelde de hoogste Duitse rechter. 

Banken en andere handelaren hebben vanaf de jaren negentig tot 2012 geprofiteerd van een ingewikkelde constructie met aandelen. Ze kregen dividendbelasting terug die ze nooit hadden betaald. Volgens het federale gerechtshof is dit niet, zoals de verdediging aanvoerde, gebruik maken van een maas in de wet, maar is het fraude. Er was geen maas in de wet, zei de rechter volgens Tagesschau. "Het was een greep in de kas (..)."

Het oordeel van het Bundesgerichtshof dat de Cum-ex-handel strafbaar is, heeft waarschijnlijk grote gevolgen. Bij lagere rechtbanken lopen nog meerdere rechtszaken over de handel, en nu duidelijk is dat de cum-ex-constructies illegaal zijn, geeft dat duidelijke jurisprudentie voor die zaken.

In de uitspraak van het Bundesgerichtshof ging het om twee Britse aandelenhandelaars. Ze hadden eerder slechts voorwaardelijke straffen gekregen omdat ze justitie hebben geholpen bij het onderzoek. De hoogste rechter heeft deze straffen bevestigd. De betrokken bank Warburg moet 176 miljoen euro terugbetalen aan de staat, een van de handelaren 14 miljoen. Lees meer bij Tagesschau en bij Süddeutsche Zeitung (betaalmuur)

 

Ook Nederlandse banken en handelaren waren bij de fraude betrokken. Het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money heeft meerdere artikelen over de Nederlandse betrokkenheid. Lees ook: Hoogste Duitse rechter: Cum-ex-handel is strafbaar

Tags: fraude, Cum-ex

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger