Duitslandweb logo Duitslandweb

Gerechtshof: Cum-ex-handel is strafbaar

Kort nieuws - 29 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Bundesgerichtshof heeft woensdag in hoger beroep bepaald dat de cum-ex-handel, waarmee bankiers en handelaren de Duitse overheid miljarden aan belastinggeld afhandig hebben gemaakt, strafbaar is. Het is een vorm van belastingontduiking, oordeelde de hoogste Duitse rechter. 

Banken en andere handelaren hebben vanaf de jaren negentig tot 2012 geprofiteerd van een ingewikkelde constructie met aandelen. Ze kregen dividendbelasting terug die ze nooit hadden betaald. Volgens het federale gerechtshof is dit niet, zoals de verdediging aanvoerde, gebruik maken van een maas in de wet, maar is het fraude. Er was geen maas in de wet, zei de rechter volgens Tagesschau. "Het was een greep in de kas (..)."

Het oordeel van het Bundesgerichtshof dat de Cum-ex-handel strafbaar is, heeft waarschijnlijk grote gevolgen. Bij lagere rechtbanken lopen nog meerdere rechtszaken over de handel, en nu duidelijk is dat de cum-ex-constructies illegaal zijn, geeft dat duidelijke jurisprudentie voor die zaken.

In de uitspraak van het Bundesgerichtshof ging het om twee Britse aandelenhandelaars. Ze hadden eerder slechts voorwaardelijke straffen gekregen omdat ze justitie hebben geholpen bij het onderzoek. De hoogste rechter heeft deze straffen bevestigd. De betrokken bank Warburg moet 176 miljoen euro terugbetalen aan de staat, een van de handelaren 14 miljoen. Lees meer bij Tagesschau en bij Süddeutsche Zeitung (betaalmuur)

 

Ook Nederlandse banken en handelaren waren bij de fraude betrokken. Het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money heeft meerdere artikelen over de Nederlandse betrokkenheid. Lees ook: Hoogste Duitse rechter: Cum-ex-handel is strafbaar

Tags: fraude, Cum-ex

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Elon Musk stampt in een recordtijd een gigafabriek in Brandenburg uit de grond. Niet tot ieders genoegen.

Lees meer

Warum, wieso: betalen Duitsers zo vaak contant?

Warum, wieso: betalen Duitsers zo vaak contant?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 2: Duitsers en contant geld

Lees meer

Tassen kopen of zakken vullen

Tassen kopen of zakken vullen

De BTW-verlaging die Duitsland invoert, is een fraai psychologisch instrument, merkt Carsten Brzeski aan zijn gezin.

Lees meer

Economische paleisrevolutie

Economische paleisrevolutie

Dat Duitsland meer wil investeren komt door nieuwe lichting economen op de Duitse ministeries, stelt econoom Carsten Brzeski.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger