Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse hoofdaanklager Cum-Ex stopt en uit kritiek

Kort nieuws - 23 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De hoofdaanklager in de grootste Duitse belastingfraude, het Cum-ex-schandaal, neemt ontslag. Anne Brorhilker is ontevreden met de manier waarop economische criminaliteit wordt vervolgd in Duitsland. Dat zegt ze in een interview met WDR Investigativ, de onderzoeksafdeling van omroep WDR.

Brorhilker leidde het omvangrijke onderzoek naar de dividend-fraude. Aandeelhouders en banken hebben jarenlang miljarden aan dividendbelasting teruggevraagd van de fiscus, terwijl ze die nooit hebben betaald. Ze hebben een financiële constructie opgezet waardoor het leek dat ze de belasting wel hadden betaald. Die constructie heette CumEx of Cum-ex. De hoogste rechterlijke instantie in Duitsland heeft in 2021 bepaald dat dit 'dividendstrippen' strafbaar is. Naar schatting 12 miljard euro verdween op die manier uit de schatkist. Ook in andere landen, waaronder Nederland, werd de constructie toegepast.

Het team van Brorhilker vervolgt - met 30 officieren van justitie - nog steeds meer dan 1700 verdachten. Vorig jaar werd een van de aanstichters van de fraude, belastingadviseur Hanno Berger, veroordeeld tot een jarenlange celstraf. Maar het strafrechtelijke onderzoek naar betrokken banken zoals Deutsche Bank, Santander en Duitse deelstaatbanken is nog steeds niet afgerond en een groot deel van het geld is ook nog niet terug.

Brorhilker constateert dat het bij financiële criminaliteit vaak gaat om daders met veel geld en goede contacten die moeten worden vervolgd door een zwak justitieel apparaat. Ze constateert dat de 'kleine spelers' de klos zijn en de 'grote spelers' vrijuit gaan. Brorhilker stapt daarom over naar de NGO Finanzwende, die het systeem en de vervolging van financiële criminaliteit hoopt te veranderen.

Volgens Brorhilker moet er bij justitie veel meer personeel komen voor de vervolging. Ook pleit ze voor een nationale instantie voor de vervolging van economische criminaliteit en belastingfraude.

Het Duitse parlement heeft in 2016 met een onderzoekscommissie de Cum-ex-affaire onderzocht.  En ook in Hamburg boog een onderzoekscommissie van het deelstaatparlement zich vanaf 2020 over de fraude. Daar stond de rol van de Hamburgse Warburg bank centraal. De huidige kanselier Olaf Scholz werd ook gehoord door de commissie, omdat hij destijds burgemeester van Hamburg was. De Warburg Bank moest aanvankelijk tientallen miljoenen terugbetalen aan de fiscus, maar die beslissing werd teruggedraaid. Scholz zegt daarin geen rol te hebben gespeeld. Lees meer bij Tagesschau

Tags: Cum-ex

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger