Duitslandweb logo Duitslandweb

Aanklacht tegen oud-bewaker krijgsgevangenenkamp WOII

Kort nieuws - 16 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie in Berlijn wil een vermoedelijke bewaker van een krijgsgevangenenkamp van de Wehrmacht in de Tweede Wereldoorlog voor de rechter brengen. De man (98) wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan moord.

De verdachte zou van november 1942 tot maart 1943 als soldaat hebben gediend in krijgsgevangenenkamp Wladimir-Wolynsk (Duitse aanduiding), in een gebied dat nu West-Oekraïne is. In het kamp werden Sovjet-soldaten onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. Velen van hen stierven door honger of ziekte. Volgens de tenlastelegging behoorde de man tot een 'Landesschützen-Bataillon' van de Wehrmacht. Hij wordt ervan beschuldigd als bewaker medeplichtig te zijn geweest aan 809 moorden. 

Het OM heeft de zaak ingediend bij de jeugdrechter, omdat de verdachte destijds jonger was dan 21 jaar. De rechtbank heeft nog niet besloten of de zaak wordt behandeld. Momenteel wordt nog onderzoek gedaan naar de hoogbejaarde verdachte, die nu in Berlijn woont, laat een woordvoerder weten. 

Volgens de regionale omroep NDR is het de eerste aanklacht tegen een bewaker van een krijgsgevangenenkamp. Het is een nieuwe stap in de juridische vervolging van nazi-misdaden. De afgelopen jaren zijn er meerdere rechtszaken geweest tegen voormalige bewakers in concentratiekampen. Sinds het vonnis tegen oud-kampbewaker John Demjanjuk, die in 2011 tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord in vernietigingskamp Sobibor, worden ook lagere bewakers of betrokkenen aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord. In Sleeswijk-Holstein loopt momenteel een proces tegen een 97-jarige vrouw die werkte als secretaresse voor de kampcommandant van concentratiekamp Stutthof bij Gdansk. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

De Bondsdag gedenkt vrijdag de Holocaust. Voor het eerst is er aandacht voor de vervolging van homo's door de nazi's.


Lees meer

Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard

Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard

Een 97-jarige is veroordeeld voor medeplichtigheid aan nazi-misdaden. Waarom worden zulke processen nu nog gevoerd?


Lees meer

9-11: Duitslands Schicksalstag

9-11: Duitslands Schicksalstag

Woensdag herdenkt Duitsland de val van de Berlijnse Muur (1989) en de 'Novemberpogrome' (1938).


Lees meer

30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord

30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord

De tijdlijn 'Kriegsende' belicht de laatste maanden van het nazi-regime.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger