Duitslandweb logo Duitslandweb

SS-kampbewaker betuigt spijt

Kort nieuws - 20 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De 93-jarige Bruno D. staat in Hamburg terecht voor zijn betrokkenheid bij de misdaden in concentratiekamp Stutthof bij Danzig, het huidige Gdansk. D. was in 1944 en 1945 kampbewaker in Stutthof. Hij was toen nauwelijks 18 jaar oud. Het Openbaar Ministerie eist een jeugdstraf van drie jaar tegen de 93-jarige.

Na het slotpleidooi nam D. maandag het woord en zei dat hem door deze rechtszaak het leed en de gruwelen pas in volle omvang duidelijk zijn geworden. Hij wil zich bij de mensen die deze hel hebben meegemaakt verontschuldigen. "Zoiets mag zich nooit herhalen", zei D. Zichzelf acht hij onschuldig. Donderdag volgt de uitspraak in de zaak.

Lange tijd konden kampbewakers niet worden vervolgd als hun persoonlijke betrokkenheid bij misdaden niet kon worden bewezen. Met de veroordeling in 2011 van John Demjanjuk, bewaker in Sobibor, kwam daar verandering in. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger