
SS-kampbewaker betuigt spijt
Kort nieuws - 20 juli 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe 93-jarige Bruno D. staat in Hamburg terecht voor zijn betrokkenheid bij de misdaden in concentratiekamp Stutthof bij Danzig, het huidige Gdansk. D. was in 1944 en 1945 kampbewaker in Stutthof. Hij was toen nauwelijks 18 jaar oud. Het Openbaar Ministerie eist een jeugdstraf van drie jaar tegen de 93-jarige.
Na het slotpleidooi nam D. maandag het woord en zei dat hem door deze rechtszaak het leed en de gruwelen pas in volle omvang duidelijk zijn geworden. Hij wil zich bij de mensen die deze hel hebben meegemaakt verontschuldigen. "Zoiets mag zich nooit herhalen", zei D. Zichzelf acht hij onschuldig. Donderdag volgt de uitspraak in de zaak.
Lange tijd konden kampbewakers niet worden vervolgd als hun persoonlijke betrokkenheid bij misdaden niet kon worden bewezen. Met de veroordeling in 2011 van John Demjanjuk, bewaker in Sobibor, kwam daar verandering in. Lees meer bij Der Spiegel
Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.

De vermoorde componist
Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden
Reichsregierung, Deutsches Reich: terminologie uit de nazi-tijd is nog te vinden in Duitse wetten van nu.
Reacties
Geen reacties aanwezig