Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland compenseert burgers voor hoge prijzen

Kort nieuws - 5 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft zondag een derde pakket aan lastenverlichtingen gepresenteerd, waarmee burgers en bedrijven moeten worden gecompenseerd voor de hoge energieprijzen en de inflatie. Het pakket kost 65 miljard euro, veel meer dan de eerdere pakketten.

De ministers van de SPD, de Groenen en de FDP presenteerden de maatregelen zondag, na 22 uur overleg. "Ons land gaat een zware tijd tegemoet", zei kanselier Scholz. "Het gaat erom ons land veilig door deze crisis te leiden." Veel mensen maken zich zorgen, aldus de kanselier. "We nemen al deze zorgen zeer, zeer serieus."

Gepensioneerden krijgen nog dit jaar eenmalig 300 euro, via de pensioenverzekering. Eerder is dit ook al toegezegd aan alle werkenden. Studenten krijgen 200 euro. Voor minima gaan de kosten voor sociale verzekeringspremies omlaag. Voor alle werknemers wordt er gesleuteld aan de belastingen met extra aftrekposten. De kinderbijslag en kindertoeslag stijgen met ongeveer twee tientjes per maand.

De regering wil ook ingrijpen in de energiemarkt. Bedrijven die niet van gas afhankelijk zijn voor de opwekking van energie, mogen de prijzen niet boven een bepaald maximum laten uit komen. Omdat gasprijzen en stroomprijzen zijn gekoppeld, zijn er energiebedrijven die nu hoge winsten maken. Deze hoge winsten wil de regering afromen, maar dat wil ze eerst op Europees niveau proberen af te spreken. Met de opbrengst wordt een lagere stroomprijs voor huishoudens gefinancierd. Huishoudens krijgen een basisverbruik aan stroom voor een gereduceerd tarief, is de bedoeling.

De succesvolle zomeractie waarmee iedereen voor 9 euro per maand met het openbaar vervoer kon reizen, krijgt een vervolg. De regering wil een maandabonnement van 49 tot 69 euro regelen. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

De deelstaten willen snel een extra Bund-Länder-overleg, een overleg tussen deelstaten en bondsregering. Als ze moeten meebetalen, willen ze ook kunnen meebeslissen, zei de minister-president van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst tegen een journalist van een regionale krant. Wüst is momenteel voorzitter van het overleg van de deelstaatpremiers.

Politici van de coalitiepartijen verzekerden dat de Strompreisbremse, de rem op de energieprijzen, er over enkele weken zal zijn. Als dat niet via Europa lukt, dan voert Duitsland die zelf in, zei partijsecretaris van de SPD Kevin Kühnert.

Een woordvoerder van de stedenkoepel Städtetag riep de deelstaten op het plan voor een landelijk abonnement voor het openbaar vervoer snel uit te werken. Daar zullen ook de deelstaten aan moeten meebetalen, aldus de woordvoerder. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Louis - 3 februari 2023 14:31

Ook wij vissen achter het net. Aow en pensioen uit Nederland.
Krijgen niets uit Nederland. Maar betalen wel belasting in Nederland.
Weg uit Nederland, dus ook geen voordeel meer.

Reageer
Margaretha - 22 december 2022 10:29

Wij wonen al 20 jaar in Duitsland en wij krijgen ook geen 300 euro .wel elk jaar vragen ze om de belasting aangifte..

Reageer
Pieter van den Bergh - 28 november 2022 11:07

Wij krijgen AOW en klein pensioen van uit nederland en krijgen hier in Duitsland geen 300 euro helaas.
Wat zouden wij kunnen doen?

Reageer
bart - 15 oktober 2022 16:27

niemand zelfs de ouderen toeslag word weg bezuinigd.
dus mag het ook iets minder zijn
met dank aan onze regering

Reageer
Anton van Starrenburg - 20 september 2022 19:17

Volgens mij gaat de AOW met tien procent omhoog. Niettemin is dat een habbekrats. Daarnaast moet ik meer dan 20,00 gaan betalen voor mijn energie bij Ohra in Duitsland.

Reageer
Ron - 16 september 2022 10:54

Zijn er naast Cor meer NL ers die zowel in Duitsland als in NL buiten de boot vallen?? Laat je horen. Zowel Minister C, Schouten als de NL se politiek is oorverdovend stil voor deze groep AOWers die ze in de kou laten zitten. Mail en bel het Ministere en je volksvertegenwoordigers. Meld je bij de vakbond, ombudsman en andere organisatie,s die invloed uit kunnen oefenen.

Reageer
Wilma Ron - 8 november 2022 20:34

Wij krijgen een uitkering van uit nederland en krijgen hier in Duitsland geen 300 euro helaas en we betalingen in Nederland belasting, wat zouden wij kunnen doen?

Cor Janssen - 9 september 2022 11:22

Wie gaat de Nederlandse AOW er compenseren ?.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger