Duitslandweb logo Duitslandweb

Bouw eenheidsmonument in Berlijn heeft flinke vertraging

Kort nieuws - 3 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In het centrum van Berlijn zou vandaag, op de Dag van de Duitse eenheid, het nieuwe Vrijheids- en Eenheidsmonument openen. Maar de bouw van de 'Einheitswippe', zoals het project in de volksmond wordt genoemd, is enorm vertraagd. 

Op de plek waar het monument moet komen -vlak voor het herbouwde Berliner Stadtschloss en het Humboldt Forum- ligt alleen nog het fundament. Volgens de projectleiders komt dat onder meer door gebrek aan lassers en bouwmaterialen. Eigenlijk had de 'wip' in 2019 klaar moeten zijn, voor de herdenking van de 30e verjaardag van de val van de Muur. De oplevering is nu opnieuw uitgesteld tot de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober 2023. 

In 2020 werd begonnen met de bouw van het omvangrijke eenheidsmonument. In totaal wordt het monument, in de vorm van een grote begaanbare en beweegbare wip van metaal, 50 meter lang en 18 meter breed. De 'schaal' kan langzaam kantelen, afhankelijk van hoeveel mensen er aan welke kant over heen lopen. Deze beweging verwijst naar de vreedzame protesten in Oost-Duitsland die tot de Duitse hereniging leidden in 1990. De kosten voor de 'Einheitswippe' bedragen 17,1 miljoen euro. Dat budget wordt vooralsnog niet overschreden. Lees meer bij RBB24

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by rbb24 (@rbb24)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger