Duitslandweb logo Duitslandweb

Hoofd van toezichthouder IT-veiligheid moet vertrekken

Kort nieuws - 10 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het hoofd van het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), Arne Schönbohm, wordt volgens Duitse media uit zijn functie gezet. Hij wordt verdacht van contacten met Russische geheime diensten.

De minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser wil af van het hoofd van de overheidsdienst die over IT-veiligheid gaat. Directe aanleiding is een uitzending vrijdag van het satirische actualiteitenprogramma ZDF Magazin Royale van Jan Böhmermann. Daarin toonde presentator Jan Böhmermann dubieuze connecties tussen de Russische spionagediensten en Schönbohm en zijn BSI aan. Volgens Tagesschau is er op het ministerie al langer onvrede over zijn rol en twijfel aan zijn integriteit.

In de uitzending wordt ingegaan op het Berlijnse bedrijf Protelion, dat software voor cybersecurity verkoopt aan Duitse bedrijven. Het bedrijf richt zich op de gezondheidszorg, kan kritische infrastructuur beveiligen en biedt zelfs beveiligde mobieltjes voor regeringsfunctionarissen aan. Het blijkt te gaan om de Duitse vestiging van het Russische Infotecs, dat is opgericht door een oud-KGB'er. Al eerder viel de software van Infotecs op door afwijkende algoritmen en veiligheidsleks.  

Schönbohm, de hoogste ambtenaar op gebied van cybersecurity, richtte tien jaar geleden een vereniging op waarop ook al langer kritiek is: de Cybersicherheitsrat Deutschland e.V. "Een gevaar voor de Duitse IT-veiligheid", aldus Böhmermann. De voorzitter van deze vereniging was onder meer inofficiele verkiezingswaarnemer in Rusland en heeft banden met de Russische diensten. Schönbohm en de voorzitter onderhouden al lange tijd zakelijke banden.

Hoeveel overheidsdiensten gebruik maken van ViPNet-software van Protelion/Infotecs kon Schönbohm eerder niet aangeven, meldt ZDF Magazin Royale. Het tv-programma werkte voor het onderzoek samen met Policy Networks Analytics.

Lees meer bij Tagesschau, bekijk ZDF Magazin Royale of lees tweets over het onderwerp via #cyberclown

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Digitale samenleving':

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 3: Google Street View


Lees meer

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

In de nieuwe serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 1: Het slechte internet


Lees meer

Digitaal wordt (een beetje) normaal

Digitaal wordt (een beetje) normaal

De coronacrisis zorgt voor 'veranderdruk' in digibeet Duitsland. Gaat de digitalisering nu tòch een tandje sneller?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger