Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel wijst kritiek VS op samenwerking met Huawei af

Kort nieuws - 13 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel wijst Amerikaanse kritiek op de samenwerking met het Chinese Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken in Duitsland af. De Amerikaanse ambassadeur Grenell dreigde maandag dat de VS niet meer met de Duitse geheime dienst kan samenwerken als Duitsland met Huawei in zee gaat.

De VS vrezen Chinese spionage- en sabotagepraktijken als Huawei betrokken wordt bij de aanleg van 5G-netwerken in Duitsland, schreef Grenell in een brief aan minister van Economische Zaken Altmaier (CDU). In China geldt een wet die bedrijven verplicht met de Chinese overheid samen te werken als het om de nationale veiligheid gaat. Daarom heeft samenwerking met Huawei consequenties voor de uitwisseling van gegevens met de Duitse geheime dienst, aldus Grenell.

Voor Merkel is de brief van de Amerikaanse ambassadeur geen reden om van samenwerking met Huawei af te zien, zei ze dinsdag in Berlijn. Ze benadrukte dat Duitsland veiligheid heel belangrijk vindt en daarom zijn eigen veiligheidsstandaards definieert. Daarover overlegt Duitsland natuurlijk met zijn partners en dus ook met de VS, zei Merkel. Lees meer bij Spiegel Online 

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Digitale samenleving':

Digitaal wordt (een beetje) normaal

Digitaal wordt (een beetje) normaal

De coronacrisis zorgt voor 'veranderdruk' in digibeet Duitsland. Gaat de digitalisering nu tòch een tandje sneller?

Lees meer

Digitale lichtheid

Digitale lichtheid

Op gebied van digitalisering gaapt in Duitsland een gat tussen idee en werkelijkheid. Column van econoom Carsten Brzeski

Lees meer

Digitale Duitsers

Digitale Duitsers

Duitsers wantrouwen wat overheden en bedrijven met hun gegevens doen. Maar dat is niet waarom Duitsland digitaal achterblijft, zegt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Duitse diensten onderscheppen massaal data

Duitse diensten onderscheppen massaal data

In privacygevoelig Duitsland bestaat al zoiets als een sleepnetwet: de BND mag meekijken op het glasvezelnetwerk.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger