Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz dringt aan op snelle wederopbouw Oekraïne

Kort nieuws - 25 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens een internationale conferentie vandaag in Berlijn heeft kanselier Olaf Scholz (SPD) aangedrongen op een snelle wederopbouw van Oekraïne. Daarmee moet niet worden gewacht tot de oorlog is afgelopen, aldus de Duitse kanselier.

Scholz en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen pleitten eerder deze week al in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung voor een 'Marshallplan' voor Oekraïne, verwijzend naar de miljardensteun van de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog voor de wederopbouw van Europa.

Op een internationale conferentie in Berlijn spreken deskundigen uit verschillende landen op uitnodiging van Scholz en Von der Leyen vandaag over de wederopbouw van Oekraïne. De Oekraïense minister-president Denys Sjmyhal is op de conferentie aanwezig, president Zelensky sprak de deelnemers via een videoverbinding toe. Hij vroeg onder meer om hulp bij de dekking van het verwachte Oekraïense begrotingstekort van 38 miljard dollar. Door de Russische raketaanvallen is een derde van de Oekraïense energie-infrastructuur vernietigd, aldus Zelensky, "en dat nu voor de winter". Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger