Duitslandweb logo Duitslandweb

Weer meer aanslagen op asielzoekerscentra in Duitsland

Kort nieuws - 8 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal aanslagen op asielzoekerscentra in Duitsland is voor het eerst in jaren weer gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn 65 aanslagen op asielzoekerscentra gepleegd, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken op een vraag van de partij Die Linke. Dat zijn bijna net zoveel aanslagen als in heel 2021. De verwachting is dat het aantal dit jaar nog verder toeneemt. Vooral opvangcentra waar Oekraïners verblijven, zijn doelwit. 

In oktober woedde een brand in een hotel in Groß Strömkendorf in Mecklenburg-Voorpommeren, waar Oekraïners werden opgevangen. De politie gaat uit van brandstichting. Kort daarop werd brand gesticht in een gepland asielzoekerscentrum in Bautzen in Saksen. En in Nedersaksen schoot onlangs een man met een luchtdrukpistool op een opvangcentrum waar Oekraïners verbleven. 

De politie gaat ervan uit dat de aanslagplegers in de meeste gevallen uit de rechts-radicale hoek komen. Vaak blijft het bij de aanslagen bij vernielingen. Maar asielzoekers worden ook buiten de centra aangevallen. Dit jaar gebeurde dit tot nu toe 711 keer. In 2021 werden 965 van zulke aanvallen gemeld. In een op de vijf gevallen loopt het slachtoffer bij dat geweld lichamelijk letsel op.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt sinds 2015 het aantal aanslagen op opvangcentra bij. Toen waren het er meer dan 1000. In de jaren daarna daalde de hoeveelheid aanslagen, van 280 in 2017 naar 84 in 2020. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger