Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op preventieve celstraf voor klimaatactivisten Beieren

Kort nieuws - 18 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Klimaatactivisten die zich in november in de binnenstad van München aan het wegdek van een doorgaande weg hadden vastgeplakt, zijn door de Beierse politie – zonder strafproces – voor 30 dagen preventief in de cel gezet. Deze strenge maatregel zorgt in Duitsland voor kritiek.

Een zogenoemde Präventivhaft (voorlopige hechtenis zonder veroordeling voor een strafbaar feit) duurt in de meeste Duitse deelstaten tussen de vier en veertien dagen, maar in Beieren dertig dagen. Bovendien kan daar de Präventivhaft tot twee maanden worden verlengd. De preventieve celstraf is bedoeld om misdaden te verhinderen die de veiligheid van de samenleving in groot gevaar kunnen brengen, bijvoorbeeld bij een terroristische dreiging. Veel Duitsers noemen het disproportioneel dat de maatregel in Beieren wordt opgelegd aan klimaatactivisten.

Bijna 1000 mensen namen zondag in München deel aan een groot protest tegen de Beierse strafmaatregel. Ze eisten onder meer dat de vastgenomen klimaatactivisten worden vrijgelaten. SPD, Groenen en Jusos, de jongerenorganisatie van de SPD, hebben bij het Bundesverfassungsgericht, het Constitutioneel Hof, en bij het grondwettelijk hof van de deelstaat Beieren tegen de 30-daagse preventieve celstraf een rechtszaak aangespannen. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en ZDFheute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger