Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces rond Wirecard-schandaal van start

Kort nieuws - 8 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het langverwachte proces rond het Wirecard-schandaal is donderdag in de rechtbank in München begonnen. Onder de aangeklaagden zijn Markus Braun, de voormalige CEO van het failliete Duitse fintechbedrijf Wirecard, en Oliver Bellenhaus, ex-topman van Wirecard in Dubai. 

Naast Braun en Bellenhaus neemt een oud-boekhouder van het bedrijf plaats op de beklaagdenbank. Voormalig bestuurslid en manager Jan Marsalek, ook wel Wirecards nummer twee genoemd, speelt in het proces een cruciale rol, maar is sinds juni 2020 voortvluchtig.

Het Openbaar Ministerie in München beschuldigt de verdachten onder meer van marktmanipulatie, vertrouwensbreuk, grootschalige frauduleuze praktijken en het opstellen van onjuiste balansen sinds 2015. Het OM klaagde in maart ex-topman Braun aan voor fraude, koersmanipulatie en georganiseerde vermogenscriminaliteit. Marsalek staat sinds zijn verdwijning op de Most-Wanted-lijst van de Europese politieorganisatie Europol. Men vermoedt dat hij banden heeft met de Russische geheime diensten en nu in Moskou is ondergedoken.

De Beierse beursgenoteerde fintech-onderneming Wirecard was jarenlang het paradepaardje van het Duitse bedrijfsleven. Het faciliteerde digitale betalingen. In juni 2020 moest het bedrijf toegeven dat de jaarrekening niet klopte en een bedrag van maar liefst 1,9 miljard euro alleen op papier bestond. Volgens de Duitse justitie heeft de top van het beurgenoteerde bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer terug worden betaald. Ook aandeelhouders werden in totaal voor miljarden gedupeerd.

De Bondsdag heeft in de zomer van 2021 een parlementair onderzoek afgerond naar Wirecard. Ook toenmalig kanselier Angela Merkel en toenmalig minister van Financiën Olaf Scholz, de huidige kanselier, zijn door de commissie aan de tand gevoeld over hun betrokkenheid bij het fraudeschandaal.

Het proces gaat door zijn omvang en complexiteit veel tijd in beslag nemen. De rechtbank in München heeft voor het komende jaar 100 procesdagen gepland en houdt er rekening mee dat ook in 2024 nog procesdagen nodig zullen zijn. Lees meer bij Tagesschau en Bayerischer Rundfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Scholz introduceerde het begrip Doppel-Wumms onlangs met trots. En wordt er nu mee om de oren geslagen.


Lees meer

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer

Het keerpunt

Het keerpunt

Hoe de oorlog in Oekraïne ook afloopt, de Duitse 'Zeitenwende' kan niet meer worden teruggedraaid, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger