Duitslandweb logo Duitslandweb

'Toezichthouder BaFin gaf verkeerde informatie aan Bondsdagleden'

Kort nieuws - 29 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten, heeft parlementariërs van de Bondsdag verkeerd geïnformeerd over fintech-bedrijf Wirecard. Dat meldt Der Spiegel. Tegen het inmiddels failliete bedrijf loopt een onderzoek wegens miljardenfraude.

Felix Hufeld, hoofd van de BaFin, heeft begin juli tegen de financiële commissie van de Bondsdag gezegd dat hij in het onderzoek naar de Wirecard-fraude nog steeds wacht op informatie van de politie in Singapore. Maar die informatie klopt niet, heeft een BaFin-woordvoerster volgens Der Spiegel dinsdag aan het weekblad bevestigd. Volgens de woordvoerster werkt de politie in Singapore sinds begin 2019 met de BaFin samen in deze zaak en heeft die wel informatie geleverd. Vanuit Singapore werden de Azië-zaken van Wirecard gecoördineerd.

Het nieuws van Der Spiegel kwam een dag voor een speciale zitting van de financiële commissie van de Bondsdag. Die spreekt vandaag onder meer met de ministers van Financiën en Economische Zaken, Scholz en Altmaier, over wat er mis is gegaan met het toezicht op Wirecard. De BaFin valt onder Scholz' ministerie.

Wirecard gold lang als veelbelovend, maar kon in juni de jaarcijfers niet presenteren. Een bedrag van 1,9 miljard euro was 'kwijt'. Topman Braun moest aftreden en werd met twee hoge ex-managers gearresteerd.

De zaak riep eerder al vragen op over het toezicht op het in Duitsland beursgenoteerde bedrijf. Volgens justitie heeft de top van Wirecard sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg de fintech-onderneming voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer worden terugbetaald. Volgens justitie wist de top sinds 2015 dat het bedrijf, dat digitale betalingen faciliteerde, verliesgevend was. Lees meer bij tagesspiegel.de en Der Spiegel (betaalmuur)

Eerder deze maand kreeg de zaak een politieke dimensie, toen bleek dat kanselier Merkel zich tijdens haar bezoek aan China in september 2019 heeft ingezet voor een mogelijke overname van een Chinees bedrijf door Wirecard, waardoor het Duitse bedrijf toegang tot de Chinese markt zou krijgen. Toezichthouder Bafin deed toen al onderzoek naar het bedrijf. Merkel zou daar echter niet van op de hoogte zijn geweest. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer

Het keerpunt

Het keerpunt

Hoe de oorlog in Oekraïne ook afloopt, de Duitse 'Zeitenwende' kan niet meer worden teruggedraaid, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Groene inflatie

Groene inflatie

Duitsland maakt zich druk over de hoge inflatie. Econoom en columnist Carsten Brzeski ziet ook voordelen.


Lees meer

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Elon Musk stampt in een recordtijd een gigafabriek in Brandenburg uit de grond. Niet tot ieders genoegen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger