Duitslandweb logo Duitslandweb

'Toezichthouder BaFin gaf verkeerde informatie aan Bondsdagleden'

Kort nieuws - 29 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten, heeft parlementariërs van de Bondsdag verkeerd geïnformeerd over fintech-bedrijf Wirecard. Dat meldt Der Spiegel. Tegen het inmiddels failliete bedrijf loopt een onderzoek wegens miljardenfraude.

Felix Hufeld, hoofd van de BaFin, heeft begin juli tegen de financiële commissie van de Bondsdag gezegd dat hij in het onderzoek naar de Wirecard-fraude nog steeds wacht op informatie van de politie in Singapore. Maar die informatie klopt niet, heeft een BaFin-woordvoerster volgens Der Spiegel dinsdag aan het weekblad bevestigd. Volgens de woordvoerster werkt de politie in Singapore sinds begin 2019 met de BaFin samen in deze zaak en heeft die wel informatie geleverd. Vanuit Singapore werden de Azië-zaken van Wirecard gecoördineerd.

Het nieuws van Der Spiegel kwam een dag voor een speciale zitting van de financiële commissie van de Bondsdag. Die spreekt vandaag onder meer met de ministers van Financiën en Economische Zaken, Scholz en Altmaier, over wat er mis is gegaan met het toezicht op Wirecard. De BaFin valt onder Scholz' ministerie.

Wirecard gold lang als veelbelovend, maar kon in juni de jaarcijfers niet presenteren. Een bedrag van 1,9 miljard euro was 'kwijt'. Topman Braun moest aftreden en werd met twee hoge ex-managers gearresteerd.

De zaak riep eerder al vragen op over het toezicht op het in Duitsland beursgenoteerde bedrijf. Volgens justitie heeft de top van Wirecard sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg de fintech-onderneming voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer worden terugbetaald. Volgens justitie wist de top sinds 2015 dat het bedrijf, dat digitale betalingen faciliteerde, verliesgevend was. Lees meer bij tagesspiegel.de en Der Spiegel (betaalmuur)

Eerder deze maand kreeg de zaak een politieke dimensie, toen bleek dat kanselier Merkel zich tijdens haar bezoek aan China in september 2019 heeft ingezet voor een mogelijke overname van een Chinees bedrijf door Wirecard, waardoor het Duitse bedrijf toegang tot de Chinese markt zou krijgen. Toezichthouder Bafin deed toen al onderzoek naar het bedrijf. Merkel zou daar echter niet van op de hoogte zijn geweest. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger