Duitslandweb logo Duitslandweb

Wirecard-schandaal: minister Scholz wil toezichthouder BaFin reorganiseren

Kort nieuws - 3 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Scholz (SPD) van Financiën wil de Duitse toezichthouder BaFin hervormen als gevolg van het Wirecard-schandaal. De BaFin bleek in dat schandaal ernstig tekort te zijn geschoten.

Wirecard, dat digitale betalingen faciliteerde, moest vorig jaar toegeven dat een bedrag van maar liefst 1,9 miljard euro weliswaar in de boeken stond, maar in het echt niet bestond. Volgens de Duitse justitie heeft de top van het beurgenoteerde bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer terug worden betaald. Het bedrijf is inmiddels failliet.

De Duitse toezichthouder BaFin wordt onder meer verweten aanwijzingen over het bedrog niet te zijn nagegaan. Ook heeft de uitvoeringsinstantie de financiële verslaglegging van Wirecard niet goed gecontroleerd, constateerde de Europese toezichthouder ESMA in november. De procedures van de BaFin zijn inefficiënt en bovendien zit de politiek te dicht op de uitvoeringsinstantie. Daardoor is het risico op politieke beïnvloeding te groot, aldus de ESMA. Medewerkers van de BaFin bleken zelfs in aandelen van Wirecard te hebben belegd.

Minister Scholz van Financiën wil de BaFin reorganiseren in de hoop het flink geschonden vertrouwen in de instantie te kunnen herstellen. Vorige week moest BaFin-voorzitter Felix Hufeld vertrekken. Nu presenteert de minister een 7-punten-plan met hervormingen. De BaFin moet wat Scholz betreft efficiënter en onafhankelijker worden en meer mogelijkheden krijgen om in te grijpen bij bedrijven als Wirecard. Een speciale taskforce binnen de organisatie moet met forensische opsporingsmethoden te werk kunnen gaan, zodat die ook mensen kan ondervragen en panden doorzoeken. 

Oppositiepartijen FDP en Groenen vinden Scholz' plannen niet ver genoeg gaan. Omdat de BaFin onder het ministerie van Financiën valt, liggen Scholz en zijn ministerie zelf ook onder vuur. Scholz moet zich nog voor het schandaal verantwoorden voor een parlementaire onderzoekscommissie. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger