Wirecard-schandaal: minister Scholz wil toezichthouder BaFin reorganiseren
Kort nieuws - 3 februari 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebMinister Scholz (SPD) van Financiën wil de Duitse toezichthouder BaFin hervormen als gevolg van het Wirecard-schandaal. De BaFin bleek in dat schandaal ernstig tekort te zijn geschoten.
Wirecard, dat digitale betalingen faciliteerde, moest vorig jaar toegeven dat een bedrag van maar liefst 1,9 miljard euro weliswaar in de boeken stond, maar in het echt niet bestond. Volgens de Duitse justitie heeft de top van het beurgenoteerde bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer terug worden betaald. Het bedrijf is inmiddels failliet.
De Duitse toezichthouder BaFin wordt onder meer verweten aanwijzingen over het bedrog niet te zijn nagegaan. Ook heeft de uitvoeringsinstantie de financiële verslaglegging van Wirecard niet goed gecontroleerd, constateerde de Europese toezichthouder ESMA in november. De procedures van de BaFin zijn inefficiënt en bovendien zit de politiek te dicht op de uitvoeringsinstantie. Daardoor is het risico op politieke beïnvloeding te groot, aldus de ESMA. Medewerkers van de BaFin bleken zelfs in aandelen van Wirecard te hebben belegd.
Minister Scholz van Financiën wil de BaFin reorganiseren in de hoop het flink geschonden vertrouwen in de instantie te kunnen herstellen. Vorige week moest BaFin-voorzitter Felix Hufeld vertrekken. Nu presenteert de minister een 7-punten-plan met hervormingen. De BaFin moet wat Scholz betreft efficiënter en onafhankelijker worden en meer mogelijkheden krijgen om in te grijpen bij bedrijven als Wirecard. Een speciale taskforce binnen de organisatie moet met forensische opsporingsmethoden te werk kunnen gaan, zodat die ook mensen kan ondervragen en panden doorzoeken.
Oppositiepartijen FDP en Groenen vinden Scholz' plannen niet ver genoeg gaan. Omdat de BaFin onder het ministerie van Financiën valt, liggen Scholz en zijn ministerie zelf ook onder vuur. Scholz moet zich nog voor het schandaal verantwoorden voor een parlementaire onderzoekscommissie. Lees meer bij tagesschau.de
Lees meer over 'Economie':
Waar gaat het mis in de Duitse economie?
De Duitse economische groei blijft achter. Met deze knelpunten moet een nieuwe regering aan de gang.
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig