
Wirecard-schandaal: 'Toezicht schoot ernstig tekort'
Kort nieuws - 4 november 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Europese toezichthouder ESMA heeft vastgesteld dat het Duitse toezicht op het fintech-bedrijf Wirecard niet functioneerde. ESMA heeft scherpe kritiek op de werkwijze van de verschillende toezichthouders.
Wirecard, dat digitale betalingen faciliteerde, is inmiddels failliet. De top van het bedrijf moest in juni toegeven dat een bedrag van maar liefst 1,9 miljard euro weliswaar in de boeken stond, maar in het echt niet bestond. Volgens de Duitse justitie heeft de top van het beurgenoteerde bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer terug worden betaald.
De ESMA verwijt de Duitse toezichthouder BaFin dat de financiële verslaglegging niet goed is gecontroleerd. De procedures zijn inefficiënt en bovendien zit de politiek te dicht op de uitvoeringsinstantie BaFin. Daardoor is het risico op politieke beïnvloeding te groot, aldus de ESMA. Ook de lagere instanties die de boeken in eerste instantie controleerden, schoten tekort, terwijl al sinds 2015 in media werd gepubliceerd over ongerijmdheden in de cijfers van Wirecard, stelt de ESMA. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Economie':

Duitsland blijft een oase voor PFAS-uitstoters
Duitsland heeft geen maxima voor PFAS-uitstoot. Dat heeft vergaande gevolgen, ook voor Nederland.

Elon Musk verzet zich tegen Duits arbeidsrecht
De Duitse Tesla-fabriek ligt onder vuur omdat die zich niets aantrekt van het Duitse arbeidsrecht. Zo worden zieke werknemers gekort op hun loon.

Waar gaat het mis in de Duitse economie?
De Duitse economische groei blijft achter. Met deze knelpunten moet een nieuwe regering aan de gang.

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
Reacties
Geen reacties aanwezig