Parlementair onderzoek naar Wirecard afgerond
Kort nieuws - 22 juni 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse parlementaire onderzoekscommissie naar de vermoedelijke fraude bij Wirecard, heeft dinsdag haar eindrapport gepresenteerd. Dat de grote fintech-onderneming vorig jaar juni failliet ging na vermoedelijk jarenlange boekhoudfraude, komt volgens het rapport mede door gebrekkig toezicht. De topman van toezichthouder Bafin moest door de affaire al het veld ruimen, en ook de topman van EY Duitsland trad terug.
Ook het ministerie van Financiën maakte fouten, constateert de commissie. De oppositiepartijen Die Linke, De Groenen, FDP en AfD vinden dat de verantwoordelijke minister, Olaf Scholz, terug moet treden. CDU/CSU sprak zich weliswaar kritisch uit, maar vindt niet dat de minister moet opstappen. Voor Olaf Scholz, lijsttrekker van de sociaal-democratische SPD, is zijn betrokkenheid bij het Wirecard-schandaal wel een smet op zijn blazoen, waar zijn tegenstanders de komende maanden hem vast nog vaak aan zullen herinneren.
De Beierse beursgenoteerde onderneming Wirecard, die digitale betalingen faciliteerde, moest in juni 2020 toegeven dat de jaarrekening niet klopte en een bedrag van maar liefst 1,9 miljard euro alleen op papier bestond. Volgens de Duitse justitie heeft de top van het beurgenoteerde bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer terug worden betaald. Topman Markus Braun zit vast in afwachting van zijn proces. Bestuurslid en manager Jan Marsalek is voortvluchtig.
Lees meer over 'Economie':
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.
E-auto centraal op autobeurs IAA
De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.
Reacties
Geen reacties aanwezig