Duitslandweb logo Duitslandweb

Parlementair onderzoek naar Wirecard afgerond

Kort nieuws - 22 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse parlementaire onderzoekscommissie naar de vermoedelijke fraude bij Wirecard, heeft dinsdag haar eindrapport gepresenteerd. Dat de grote fintech-onderneming vorig jaar juni failliet ging na vermoedelijk jarenlange boekhoudfraude, komt volgens het rapport mede door gebrekkig toezicht. De topman van toezichthouder Bafin moest door de affaire al het veld ruimen, en ook de topman van EY Duitsland trad terug.

Ook het ministerie van Financiën maakte fouten, constateert de commissie. De oppositiepartijen Die Linke, De Groenen, FDP en AfD vinden dat de verantwoordelijke minister, Olaf Scholz, terug moet treden. CDU/CSU sprak zich weliswaar kritisch uit, maar vindt niet dat de minister moet opstappen. Voor Olaf Scholz, lijsttrekker van de sociaal-democratische SPD, is zijn betrokkenheid bij het Wirecard-schandaal wel een smet op zijn blazoen, waar zijn tegenstanders de komende maanden hem vast nog vaak aan zullen herinneren.

De Beierse beursgenoteerde onderneming Wirecard, die digitale betalingen faciliteerde, moest in juni 2020 toegeven dat de jaarrekening niet klopte en een bedrag van maar liefst 1,9 miljard euro alleen op papier bestond. Volgens de Duitse justitie heeft de top van het beurgenoteerde bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer terug worden betaald. Topman Markus Braun zit vast in afwachting van zijn proces. Bestuurslid en manager Jan Marsalek is voortvluchtig. 

Tags: Wirecard

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Scholz introduceerde het begrip Doppel-Wumms onlangs met trots. En wordt er nu mee om de oren geslagen.


Lees meer

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer

Het keerpunt

Het keerpunt

Hoe de oorlog in Oekraïne ook afloopt, de Duitse 'Zeitenwende' kan niet meer worden teruggedraaid, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger