Duitslandweb logo Duitslandweb

'Voortvluchtige Wirecard-topman is Russische spion'

Kort nieuws - 4 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De voortvluchtige ex-topman van fintech-bedrijf Wirecard, Jan Marsalek, heeft - waarschijnlijk via de Russische geheime dienst  - een nieuwe identiteit gekregen, blijkt uit gezamenlijk onderzoek door Der Spiegel, ZDF Frontal, de Oostenrijkse krant Der Standard en het Russische onderzoeksplatform The Insider. Marsalek heeft het paspoort van een Russische priester en is volgens de journalisten nog steeds actief als spion.

De Beierse beursgenoteerde fintech-onderneming Wirecard was jarenlang het paradepaardje van het Duitse bedrijfsleven. Het faciliteerde digitale betalingen. In juni 2020 moest het bedrijf toegeven dat de jaarrekening niet klopte en een bedrag van 1,9 miljard euro miste. 

Volgens de Duitse justitie heeft de top van het bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders. Ook aandeelhouders werden in totaal voor miljarden gedupeerd. Topman Markus Braun werd gearresteerd, hij zit vast in afwachting van een uitspraak in zijn zaak. Operationeel directeur en bestuurslid Marsalek dook onder.

Volgens het onderzoekscollectief dat vrijdag met de onthullingen kwam, kreeg Marsalek al in september 2020 het paspoort van een bestaande Russisch-orthodoxe priester die erg op hem leek. Hij zou sindsdien een netwerk van Russische agenten hebben aangestuurd. Ook vonden de journalisten bewijs dat hij tijdens de succesjaren van Wirecard betrokken was bij spionageactiviteiten en regelmatig contacten met Russische geheime diensten had. Ook zou hij het bedrijf hebben gebruikt om via ingewikkelde constructies delen van een Russische huurlingengroep te kopen. Onduidelijk is of hij betaalgegevens waartoe Wirecard toegang had, heeft doorgespeeld aan Rusland. 

De Bondsdag heeft in de zomer van 2021 een parlementair onderzoek afgerond naar Wirecard. Ook toenmalig kanselier Angela Merkel en toenmalig minister van Financiën Olaf Scholz (de huidige kanselier) zijn door de commissie aan de tand gevoeld over hun betrokkenheid bij het fraudeschandaal. Lees meer bij ZDF Heute en bij Der Spiegel (betaalmuur)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger